Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ

Διαβήτης και διατροφή

Η κατανόηση του διαβήτη και η επίδραση του φαγητού στα επίπεδα της γλυκόζης σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του διαβήτη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει όταν έχει διαβήτη. Παρ'όλα αυτά διάφορα φαγητά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης με διαφορετικούς τρόπους. Ο προγραμματισμός του φαγητού, η κατανόηση της πρόσληψης υδατανθράκων και ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για τη διαχείριση του διαβήτη.

Η μέτρηση των υδατανθράκων είναι μια προσέγγιση στον προγραμματισμό των γευμάτων. Όταν υπάρχει η κατάλληλη γνώση πάνω σε αυτό, καθίσταται εφικτή η επιτυχής αντιστοίχηση των αναγκών ινσουλίνης και διασφαλίζεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις επιλογές του φαγητού.
 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

 • Κατανοήστε τις επιπτώσεις που έχουν οι υδατάνθρακες στη διαχείριση του διαβήτη
 • Διαβάστε για τη Fabienne, η οποία χρησιμοποιεί αντλία
 • Μάθετε πώς οι αντλίες ινσουλίνης μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του διαβήτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Insulin pump user Fabienne

Όταν διαγνώσθηκα, η HbA1c μου ήταν 11% (97 mmol/L). Ξεκίνησα θεραπεία με MDI και δεν μετρούσα τους υδατάνθρακες, κι έτσι έπρεπε να καταναλώνω την ίδια ποσότητα υδατανθράκων και λαχανικών κάθε μέρα, κάτι που ήταν πολύ βαρετό. Όταν ξεκίνησα να μετράω τους υδατάνθρακες, η καθημερινότητά μου βελτιώθηκε. Τότε, όταν ξεκίνησα τη θεραπεία με αντλία ινσουλίνης, σύντομα αντιλήφθηκα ότι ο γλυκαιμικός μου έλεγχος ήταν καλύτερος απ'ότι με το MDI. Μετά από 3 μήνες η HbA1c μου μειώθηκε από 8% στο 5,6%! Τώρα τρώω κανονικά γεύματα όπως όλοι οι άλλοι, και όταν πάω σε κάποιο εστιατόριο παραγγέλνω ό,τι μου αρέσει. Όταν έρθει το πιάτο μου, απλά προσθέτω την κατάλληλη δόση (bolus) χωρίς να χρειάζεται να κάνω ένεση. Η αντλία σίγουρα μού παρέχει καλύτερο ρύθμιση του διαβήτη μου!

- FABIENNE

Όλα τα είδη τροφών εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, λιπαρά ή υδατάνθρακες. Από αυτές τις τρεις, το κύριο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος (σακχάρου) είναι οι υδατάνθρακες. Όταν οι υδατάνθρακες υποβάλλονται σε πέψη μετατρέπονται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη εισέρχεται στην αιματική κυκλοφορία και προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, συνήθως 15 λεπτά μετά το γεύμα, ανάλογα με το είδος του φαγητού. Ακολούθως, απαιτείται ινσουλίνη για να επιτρέψει στο σάκχαρο υπό μορφή γλυκόζης να μεταφερθεί από το αίμα στα κύτταρα για την παροχή ενέργειας.

Γνωρίζοντας τον τρόπο υπολογισμού των υδατανθράκων στο φαγητό, καθίσταται ευκολότερη η αντιστοίχιση της ποσότητας της απαιτούμενης ινσουλίνης. Αυτό είναι γνωστό ως υπολογισμός υδατανθράκων.

Ποια τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες

 • Άμυλο: Ψωμιά, δημητριακά, κράκερς, ρύζι, μακαρόνια και σιτάρι
 • Αμυλώδη λαχανικά: Πατάτες, μπιζέλια, φασόλια και καλαμπόκι
 • Φρούτα και χυμοί φρούτων
 • Γάλα και γιαούρτι
 • Γλυκά: Μέλι, ζάχαρη, σιρόπια, ζελέ, γλυκά, ισοτονικά ποτά, μπισκότα, κέικ, πάστες, παγωτά και πουτίγκες

Δύο μέθοδοι μέτρησης υδατανθράκων:

 • Σύστημα Ισοδύναμων Υδατανθράκων
  Αυτό είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη μέτρηση των μερίδων φαγητού που περιέχουν 10 γραμμάρια υδατανθράκων. Κάθε μερίδα 10 γραμμαρίων ισούται με ένα ισοδύναμο/επιλογή υδατανθράκων/μερίδας υδατανθράκων.
 • Μέτρηση Γραμμαρίων Υδατανθράκων
  Αυτό είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη ζύγιση και τον υπολογισμό του ακριβή αριθμού γραμμαρίων υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Οι ζυγαριές, οι ετικέτες τροφίμων, οι λίστες τροφίμων και τα βιβλία προγραμματισμού γευμάτων είναι χρήσιμα εργαλεία για τον υπολογισμό των γραμμαρίων υδατανθράκων.

'Επομένως, ως άτομο που έχω διαγνωστεί με διαβήτη, πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τη ρύθμιση της γλυκόζης μου και να έχω ευελιξία στα γεύματα  μου;

- DELPHINE

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

Στη διαχείριση του διαβήτη, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, περιλαμβανομένων της καταγραφής γλυκόζης αίματος, της πρόσληψης υδατανθράκων, της σωματικής δραστηριότητας και των απαιτήσεων ινσουλίνης για τη διασφάλιση ικανοποιητικού ελέγχου της γλυκόζης και μείωσης του κινδύνου επιπλοκών.

Μπορεί να αποτελεί πρόκληση η επίτευξη και η διατήρηση του στόχου της HbA1C με παράλληλη μείωση του κινδύνου υπογλυκαιμίας. Παρ'όλα αυτά, κατανοώντας τις ανάγκες του οργανισμού και μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται η γλυκόζη αίματος εντός των προτεινόμενων ορίων, είναι δυνατή η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.

HbA1c: ένα σημαντικό μέσο μέτρησης του πόσο αποτελεσματικά μπορεί να διαχειριστεί ο διαβήτης, χρησιμοποιώντας τη μέτρηση της ποσότητας της γλυκόζης που έχει προσκολληθεί σε κάθε ερυθροκύτταρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 έως 3 μηνών για την αξιολόγηση του επιπέδου ρύθμισης του διαβήτη.

'Επομένως, ως άτομο που έχω διαγνωστεί με διαβήτη, πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τη ρύθμιση της γλυκόζης μου και να έχω ευελιξία στα γεύματα  μου;

Διαβήτης, φαγητό και αντλίες ινσούλινης

διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη και τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος υπό έλεγχο. Με τις Πολλαπλές Καθημερινές Ενέσεις (MDI) μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τα καθυστερημένα γεύματα, την παράλειψη γευμάτων ή τις διάφορες δίαιτες. Με μια αντλία ινσουλίνης το φαγητό μπορεί να γίνει ευκολότερο και τα είδη και η ώρα των γευμάτων πιο ευέλικτα.

Μια αντλία ινσουλίνης είναι μια μικρή συσκευή, σχεδόν στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, η οποία μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε μια ζώνη, μέσα σε μια τσέπη, ή ακόμα και σε έναν στηθόδεσμο.

Η αντλία ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει εσάς, και τη θεραπευτική σας ομάδα να μιμηθείτε ευκολότερα τον τρόπο με τον οποίο ένα υγιές πάγκρεας παρέχει τη βασική ινσουλίνη στον οργανισμός σας παρέχοντας μικρές ποσότητες ταχείας δράσης ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των αναγκών για προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης, ειδικότερα μετά τα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει να επιτύχετε καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης σας. 

Κλινικές μελέτες* επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 διάφορων ηλικιών που μεταβαίνουν από πολλαπλές καθημερινές ενέσεις (MDI) σε θεραπεία με αντλία ινσουλίνης αναφέρουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους και αυξημένη ικανοποίηση με τη θεραπεία τους.

Όταν ξεκίνησα τη θεραπεία με MDI, έκανα 2 ενέσεις μακράς δράσης ινσουλίνης σε συγκεκριμένες ώρες κι έτσι έπρεπε να  ξυπνάω νωρίς ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Για τα γεύματά μου, δεν μετρούσα τους υδατάνθρακες, έπρεπε να τρώω την ίδια ποσότητα φαγητού και λαχανικών κάθε μέρα. Ήταν πολύ βαρετό. Για να είμαι ειλικρινής, τώρα που μετράω τους υδατάνθρακες και χρησιμοποιώ το Bolus Wizard στην αντλία μου, δε μπορώ να φανταστώ πώς τα κατάφερνα πριν!

- FABIENNE

Minimed 640G insulin pump on adult's body

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ MINIMED® 640G ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΓΛΥΚΟΖΗΣ;

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed® 640G επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης λόγω της ικανότητας να προσαρμόζει την παροχή ινσουλίνης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας. Με τη θεραπεία με αντλία ινσουλίνης οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από:

 • Ευκολότερη χορήγηση δόσης
  Ο υπολογισμός των απαιτήσεων ινσουλίνης μπορεί να είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα με πολλές διαφορετικές πτυχές οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως μέρος της αντλίας ινσουλίνης MiniMed 640G, η ενσωματωμένη λειτουργία Bolus Wizard® σάς βοηθά να διασφαλίσετε πιο ακριβή χορήγηση δόσης λαμβάνοντας υπόψη την ινσουλίνη που υπάρχει ήδη στον οργανισμό, τα τρέχοντα επίπεδα γλυκόζης, την πρόσληψη υδατανθράκων και τις ατομικές ρυθμίσεις ινσουλίνης.
 • Λιγότερες ενέσεις
  Οι ακριβείς ποσότητες της ταχείας δράσης ινσουλίνης παρέχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας από το σετ έγχυσης το οποίο αφαιρείται εύκολα και αντικαθίσταται κάθε 2 με 3 ημέρες.
 • Μεγαλύτερη ευελιξία
  Η αντλία ινσουλίνης MiniMed 640G μπορεί άμεσα να προσαρμοστεί για να επιτρέψει την άσκηση, κατά τη διάρκεια ασθένειας ή για να παρέχει μικρές δόσεις για να καλύψει τα σνακς. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού, αντί για άλλη μια ένεση.
 • Μεγαλύτερη άνεση
  Η αντλία ινσουλίνης MiniMed 640G προσφέρει την επιπλέον άνεση ενός ασύρματα συνδεδεμένου μετρητή γλυκόζης αίματος. Αυτός ο μετρητής στέλνει αυτόματα τις τιμές της γλυκόζης αίματος στην αντλία, επιτρέποντας πιο ακριβείς υπολογισμούς του Bolus Wizard. Αποθηκεύει, επίσης, αυτές τις πληροφορίες σε ένα ψηφιακό ημερολόγιο μαζί με τις δόσεις ινσουλίνης.

ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 μπορούν να επωφεληθούν από μια αντλία ινσουλίνης, όπως το MiniMed 640G, χωρίς να το γνωρίζουν. Γενικά, εάν παρουσιάζετε κάτι από τα ακόλουθα, θα μπορούσατε να επιτύχετε καλύτερη ρύθμιση με μια αντλία ινσουλίνης όπως η αντλία ινσουλίνης MiniMed® 640G:

 • Μεγαλύτερη ευελιξία όταν ταξιδεύετε
 • Φοβία για τις βελόνες
 • Τα πρώτα συμπτώματα μακροχρόνιων επιπλοκών
 • HbA1c εκτός του εύρους-στόχου 
 • Μειωμένη επίγνωση της υπογλυκαιμίας
 • Φοβία για επεισόδιο υπογλυκαιμίας ειδικά τη νύχτα
 • Ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπλοκές

Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε εντός ενός υγιούς εύρους τιμών γλυκόζης είναι να παρακολουθείτε οι ίδιοι τη γλυκόζη αίματος (SMBG) τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα και να κάνετε προσαρμογές στη θεραπεία όπως απαιτείται. Η αντλία ινσουλίνης MiniMed 640G, με τη χρήση του Bolus Wizard® μπορεί να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς και τις προσαρμογές για να συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ MINIMED® 640G

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed 640G είναι επίσης διαθέσιμη με τις πρόσθετες ενσωματωμένες επιλογές της Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM) και το Λογισμικό Διαχείρισης Θεραπείας CareLink™. 

Σε συνδυασμό με την CGM, η αντλία ινσουλίνης MiniMed 640G είναι σήμερα η μοναδική αντλία ινσουλίνης με τη λειτουργία SmartGuard® η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της υπογλυκαιμίας*. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης πέσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, το SmartGuard μπορεί να προβλέψει ότι πλησιάζετε σε χαμηλά επίπεδα 30 λεπτά νωρίτερα και θα σταματήσει αυτόματα την παροχή ινσουλίνης. Όταν επανέλθουν τα επίπεδα της γλυκόζης, θα ξαναρχίσει αυτόματα την παροχή ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της SMBG διότι το Σύστημα MiniMed σας ειδοποιεί πριν ξεπεραστούν τα προκαθορισμένα όρια, καθώς επίσης παραθέτει τις τρέχουσες τάσεις των τιμών της γλυκόζης.

Σύστημα διαχείρισης διαβήτη

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 • * Οι αναφορές φυλάσσονται σε αρχείο και είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος. Παρακαλώ επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Medtronic για αντίγραφα.

 

Το περιεχόμενο και όλες οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προορίζονται ως υποκατάστατο επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας καθ' οιονδήποτε τρόπο. Οι ιστορίες ασθενών που είναι διαθέσιμες είναι εμπειρίες που αφορούν έναν συγκεκριμένο ασθενή. Οι ανταποκρίσεις σε μια θεραπεία μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Να συζητάτε πάντα με τον γιατρό σας για τις πληροφορίες διάγνωσης και θεραπείας και να βεβαιώνεστε ότι κατανοείτε και ακολουθείτε προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες. Η Medtronic δε φέρει καμία υπαιτιότητα ή ευθύνη για οιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκληθεί ή θεωρείται ότι έχει προκληθεί άμεσα ή έμμεσα από τις πληροφορίες που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα. Για τη λίστα των ενδείξεων, αντενδείξεων, προφυλάξεων, προειδοποιήσεων, και πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων, παρακαλούμε ανατρέξτε στις Οδηγίες Χρήσης του προϊόντος.

 

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος της παρούσας ιστοσελίδας δε μπορεί να αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Medtronic International Trading Sarl.   

Τα MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite και CareLink αποτελούν εμπορικά σήματα της Medtronic, Inc. και των θυγατρικών της. Το CONTOUR είναι εμπορικό σήμα της Ascensia Diabetes Care.