ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Τι μπορεί να προκαλεί τις επιπλοκές;

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

  • Η υπεργλυκαιμία παίζει σημαντικό ρόλο στις μακροχρόνιες επιπλοκές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 αναρωτιούνται πώς μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές είναι πιθανό να εμφανιστούν όταν έχεις διαβήτη για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικότερα όταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος είναι σταθερά υψηλά (υπεργλυκαιμία). Αυτό μπορεί να επηρεάσει όργανα του σώματος όπως τα μάτια, την καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια.

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως:

  • Δεν λαμβάνουν αρκετή ινσουλίνη για να αντιστοιχίζεται με την πρόσληψη τροφής
  • Προσπαθούν να αποφύγουν την υπογλυκαιμία και σκοπίμως διατηρούν υψηλά τα επίπεδα γλυκόζης
  • Δεν υπολογίζουν με ακρίβεια τις δόσεις ινσουλίνης 
  • Ξεχνούν τις ενέσεις ή τις δόσεις εφόδου
  • Δεν πραγματοποιούν αρκετές εξετάσεις αυτοπαρακολούθησης γλυκόζης αίματος

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών που προκαλούνται από την υπεργλυκαιμία, είναι σημαντική η διατήρηση εντός του εύρους-στόχου όσο το δυνατό περισσότερο.

Πριν τη χρήση της αντλίας ινσουλίνης, οι μακροχρόνιες επιπλοκές αποτελούσαν μεγάλη φοβία για εμένα.Η HbA1c μου είναι τώρα εντός αποδεκτού εύρους. Όταν ήταν σε χαμηλές τιμές, είχα συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας. Με την αντλία ινσουλίνης, έχω διατηρήσει την ΗbA1c μου σε καλή τιμή χωρίς καμία σοβαρή υπογλυκαιμία.

- CHRISTIAN

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ;

Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη σχετίζονται γενικά με το κυκλοφορικό σύστημα. Τόσο τα μικρά (μικροαγγειακές) όσο και τα μεγάλα (μακροαγγειακές) αιμοφόρα αγγεία μπορούν να επηρεαστούν από μεγάλες περιόδους υψηλής γλυκόζης αίματος.

Μικροαγγειακές
Η υπερβολική γλυκόζη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία θα τα βλάψει με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας προβλήματα όρασης, ηπατική νόσο, νευρική βλάβη, ή κυκλοφορικά προβλήματα.

Mακροαγγειακές
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (καρδιακές προσβολές), περιφερική αγγειακή νόσο ή εγκεφαλικά επεισόδια.
 

Το περιεχόμενο και όλες οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προορίζονται ως υποκατάστατο επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας καθ' οιονδήποτε τρόπο. Οι ιστορίες ασθενών που είναι διαθέσιμες είναι εμπειρίες που αφορούν έναν συγκεκριμένο ασθενή. Οι ανταποκρίσεις σε μια θεραπεία μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Να συζητάτε πάντα με τον γιατρό σας για τις πληροφορίες διάγνωσης και θεραπείας και να βεβαιώνεστε ότι κατανοείτε και ακολουθείτε προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες. Η Medtronic δε φέρει καμία υπαιτιότητα ή ευθύνη για οιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκληθεί ή θεωρείται ότι έχει προκληθεί άμεσα ή έμμεσα από τις πληροφορίες που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα. Για τη λίστα των ενδείξεων, αντενδείξεων, προφυλάξεων, προειδοποιήσεων, και πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων, παρακαλούμε ανατρέξτε στις Οδηγίες Χρήσης του προϊόντος.

 

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος της παρούσας ιστοσελίδας δε μπορεί να αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Medtronic International Trading Sarl.   

Τα MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite και CareLink αποτελούν εμπορικά σήματα της Medtronic, Inc. και των θυγατρικών της. Το CONTOUR είναι εμπορικό σήμα της Ascensia Diabetes Care.