ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

 • Αλλαγές στις ανάγκες ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 • Πριν τη σύλληψη και το 1ο Τρίμηνο
  Η διατήρηση του καλύτερου δυνατού ελέγχου πριν και στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών για το μωρό. Παρ'όλα αυτά, είναι επίσης μια χρονική περίοδος αυξημένου κινδύνου υπογλυκαιμίας για τη μητέρα, επομένως οι δόσεις ινσουλίνης μπορεί να μειωθούν μεταγενέστερα στο 1ο τρίμηνο
 • 2ο Τρίμηνο
  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πλακούντας έχει αναπτυχθεί πλήρως και τα επίπεδα ορμονών ξεκινούν να αυξάνονται σταθερά, προκαλώντας επίσης την αύξηση των αναγκών ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, οι προγευματικές δόσεις εφόδου μπορεί να πρέπει να αυξηθούν για να διατηρήσουν την αυστηρή ρύθμιση της γλυκόζης μεταγευματικά.
 • 3ο Τρίμηνο
  Επειδή η ινσουλίνη απορροφάται πιο αργά και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στη μείωση της γλυκόζης κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μεγαλύτερες δόσεις ακόμα πιο νωρίς, έως και 30 με 40 λεπτά πριν το γεύμα. Η διατήρηση αυστηρού ελέγχου γλυκόζης κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου μπορεί να βοηθήσει στη  βελτίωση της τελικής ανάπτυξης των οργάνων του μωρού, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γέννησης και τη μείωση κινδύνου υπογλυκαιμίας για τον νεογέννητο μωρό σας.
 • Τοκετός και γέννα 
  Κατά τη διάρκεια του τοκετού, τα επίπεδα γλυκόζης θα παρακολουθούνται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν εντός του εύρους-στόχου. Μπορεί να χρειαστούν μικρές δόσεις εφόδου ινσουλίνης, με πολλές γυναίκες να επιλέγουν να συνεχίσουν τη θεραπεία με αντλία ινσουλίνης και κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  Αμέσως μετά τον τοκετό και έως και 24 ώρες μετά, οι απαιτήσεις ινσουλίνης μπορεί να μειωθούν σημαντικά και τα επίπεδα-στόχος της γλυκόζης αίματος μπορεί να αλλάξουν.
 • Επιστροφή στο σπίτι
  Για τις θηλάζουσες μητέρες τα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να μειώνονται απότομα κατά τη διάρκεια και μετά το θηλασμό, καθιστώντας σημαντικό τον τακτικό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και τη μείωση των δόσεων ινσουλίνης όταν απαιτείται.
  Για τις θηλάζουσες μητέρες τα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να μειώνονται απότομα κατά τη διάρκεια και μετά το θηλασμό, καθιστώντας σημαντικό τον τακτικό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και τη μείωση των δόσεων ινσουλίνης όταν απαιτείται.

Μετά από ένα μήνα με θεραπεία αντλίας η HbA1c μου μειώθηκε από 8,3% (67 mmol/L) σε 6,2% (44 mmol/L) και επίσης έμαθα ότι ήμουν έγκυος! Η αλλαγή από MDI σε CSII με βοήθησε να πετύχω καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και επίσης μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας που δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω.

- MARIA

Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ HbA1c ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ

HbA1c: ένα σημαντικό μέσο μέτρησης του πόσο αποτελεσματικά μπορεί να διαχειριστεί ο διαβήτης, χρησιμοποιώντας έναν μετρητή της ποσότητας της γλυκόζης που έχει προσκολληθεί σε κάθε ερυθροκύτταρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 έως 3 μηνών για την αξιολόγηση του επιπέδου ελέγχου του διαβήτη.

Η διατήρηση του αυστηρού ελέγχου της γλυκόζης αίματος είναι ένας από τους στόχους για όλες τις γυναίκες με διαβήτη Τύπου 1 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η HbA1c πρέπει να παρακολουθείται κάθε 3 μήνες με στόχο να διατηρείται κάτω από 7% (53 mmol/L) ή στο στόχο που έχει καθοριστεί από τον γιατρό σας.*

Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες νιώθουν συχνά την ανάγκη να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία τους προκειμένου να επιτύχουν τους γλυκαιμικούς στόχους τους χωρίς υπογλυκαιμίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μικρές διορθωτικές δόσεις εφόδου-bolus κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν βρίσκονται εκτός στόχου, απαιτώντας περισσότερες ενέσεις.
 • Περισσότερο ακριβείς προγευματικές δόσεις ινσουλίνης προκειμένου να διατηρηθούν τα αυστηρά επίπεδα γλυκόζης μετά τα γεύματα και αποφεύγοντας πρόσθετες διορθωτικές δόσεις.
 • Συχνός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση της ανάγκης προσαρμογών της θεραπείας.

Επομένως, ως γυναίκα με διαβήτη Τύπου 1 η οποία θέλει να μείνει έγκυος ή είναι ήδη έγκυος, πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος υπό αυστηρό έλεγχο όταν οι ορμόνες του οργανισμού σας μεταβάλλονται συνεχώς;

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 • * Οι αναφορές φυλάσσονται σε αρχείο και είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος. Παρακαλώ επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Medtronic για αντίγραφα.

 

Το περιεχόμενο και όλες οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προορίζονται ως υποκατάστατο επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας καθ' οιονδήποτε τρόπο. Οι ιστορίες ασθενών που είναι διαθέσιμες είναι εμπειρίες που αφορούν έναν συγκεκριμένο ασθενή. Οι ανταποκρίσεις σε μια θεραπεία μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Να συζητάτε πάντα με τον γιατρό σας για τις πληροφορίες διάγνωσης και θεραπείας και να βεβαιώνεστε ότι κατανοείτε και ακολουθείτε προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες. Η Medtronic δε φέρει καμία υπαιτιότητα ή ευθύνη για οιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκληθεί ή θεωρείται ότι έχει προκληθεί άμεσα ή έμμεσα από τις πληροφορίες που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα. Για τη λίστα των ενδείξεων, αντενδείξεων, προφυλάξεων, προειδοποιήσεων, και πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων, παρακαλούμε ανατρέξτε στις Οδηγίες Χρήσης του προϊόντος.

 

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος της παρούσας ιστοσελίδας δε μπορεί να αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Medtronic International Trading Sarl.   

Τα MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite και CareLink αποτελούν εμπορικά σήματα της Medtronic, Inc. και των θυγατρικών της. Το CONTOUR είναι εμπορικό σήμα της Ascensia Diabetes Care.