ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ;

Μέσα από τις απλές ερωτήσεις που ακολουθούν και από τις σχετικές απαντήσεις, μπορείτε να κατανοήσετε τι είναι η αντλία ινσουλίνης καθώς και πως λειτουργεί η θεραπέια, βοηθώντας σας να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας υπό έλεγχό ενώ ταυτόχρονα διατηρείτε και τον τρόπο ζωής σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Η αντλία ινσουλίνης είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου που μπορεί εύκολα να φορεθεί στη ζώνη, σε μια τσέπη ή ακόμα και να τη στερεώσετε σε ένα στηθόδεσμο κι έτσι να είναι κυριολεκτικά αόρατη στους άλλους, επιτρέπωντάς σας μια πολύ διακριτκή θεραπεία.

Η αντλία μπορέι να σας βοηθήσει να μιμηθείτε τον τρόπο που ένα υγιές πάγκρεας λειτουργεί: η αντλία, μέσω της συνεχής υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης (CSII), υποκαθιστά την ανάγκη για συχνές ενέσεις, χορηγώντας ακριβείς δόσεις ταχείας δράσης ινσουλίνης, 24 ώρες το 24ωρο ώστε να ταιριάξει στις ανάγκες του οργανισμού σας.

Δόση - Bolus:

Επιπλέον δόση μπορεί να χορηγηθεί κατά περίπτωση, προκειμένου να καλύψετε το φαγητό που σκοπεύετε να καταναλώσετε ή και να διορθώσετε μία υψηλή τιμή γλυκόζης. Η αντλία ινσουλίνης διαθέτει υπολογιστή δόσης που σας βοηθά να υπολογίσετε, κάθε φορά τις μονάδες της δόσης βάσει των προσωπικών σας ρυθμίσεων. Οι προσωπικές σας ρυθμίσεις (όπως αναλογία υδατανθράκων, ευαισθησία στην ινσουλίνη κ.α.) έχουν προκαθοριστεί από τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί βάσει των ατομικών σας αναγκών.

 

1. ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Μια μικρή, ανθεκτική ιατρική συσκευή η οποία αποτελείται από:

 • Κουμπιά για να προγραμματίζετε την ινσουλίνη σας και να πλοηγήστε μέσα στο μενού
 • Έγχρωμη Οθόνη LCD για να σας δείχνει τι προγραμματίζετε
 • Θέση μπαταρίας για 1 αλκαλική μπαταρία ΑΑ
 • Θέση Δεξαμενής/Ρεζερβουάρ

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Όλα τα σετ έγχυσης και τα ρεζερβουάρ MiniMed™ αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα με την αντλία παρέχοντας μια μοναδική σύνδεση, σχεδιασμένη για μια πιο ασφαλή εφαρμογή από τη συμβατική σύνδεση. Το κυριότερο κομμάτι αυτού του συστήματος είναι το MiniMed™ Connection, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας*, μοναδικό σε κάθε σετ έγχυσης.
 

3. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ/ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Ένα πλαστικό φυσίγγιο το οποίο αποθηκεύει την ινσουλίνη και κλειδώνει μέσα στη συσκευή της αντλίας. Τα ρεζερβουάρ MiniMed™ έρχονται εξοπλισμένα με ένα Transfer Guard (μπλε τμήμα στη κορυφή, το οποίο αφαιρείται πριν την εισαγωγή του ρεζερβουάρ στην αντλία) το οποίο βοηθάει στην μεταφορά της ινσουλίνης από το μπουκαλάκι της ινσουλίνης (vial) στο ρεζερβουάρ. Ένα ρεζερβουάρ μπορεί να χωρέσει μέχρι και 300 μονάδες ινσουλίνης και θα πρέπει να αλλάζει κάθε 2 με 3 ημέρες μαζί με την αλλαγή του σετ έγχυσης. Τα ρεζερβουάρ MiniMed™ έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την πλήρωση μια εύκολη διαδικασία.

2. Σετ Έγχυσης

Ένα σετ έγχυσης περιλαμβάνει ένα λεπτό σωλήνακι το οποίο ξεκινάει από το ρεζερβουάρ και καταλήγει στο καθετήρακι του σετ έγχυσης που βρίσκεται στο σώμα σας. Η κάννουλα εισέρχεται στο σώμα σας με μια μικρή βελόνα η οποία αφαιρείται μετά από την τοποθέτηση του στο σημείο που επιθυμούμε. Τα σημεία (περιοχές) που τοποθετείται είναι όμοια με αυτά με τα σημεία όπου γίνονται και οι ενέσεις ινσουλίνης. Το σετ έγχυσης θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 2 με 3 ημέρες. Τα σετ έγχυσης της MIniMed™ διατίθενται με μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών (τύπος κάννουλας, μήκος και κλίση) ώστε να καταφέρετε να διαλέξετε το κατάλληλο σετ έγχυσης για την δική σας άνεση και προστασία.

Συσκευή Εισαγωγής του Σετ Έγχυσης

Ένα σετ έγχυσης τοποθετείται στη συσκευή εισαγωγής και με ένα απλό πάτημα του κουμπιού το σετ έγχυσης εισέρχεται εύκολα και γρήγορα, για μια ιδανική και χωρίς πόνο διαδικασία

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΠΩΣ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ;

Η αντλία ινσουλίνης (1) έχει ένα εξάρτημα που κρατά το ρεζερβουάρ (2) που περιέχει την ινσουλίνη. Από το ρεζερβουάρ της αντλίας, η ινσουλίνη χορηγείται μέσα στον οργανισμό σας μέσω ενός σετ έγχυσης (3). Το σετ έγχυσης τοποθετείται στο σώμα σας με τη βοήθεια της συσκευής εισαγωγής του σετ έγχυσης (4) και εγχύει μέσω ενός μικροσκοπικού εύκαμπτου σωλήνα, που ονομάζεται κάννουλα και η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σας. Το σετ έγχυσης συνδέεται με το ρεζερβουάρ μέσω ενός μικρού σωλήνα και μπορείτε να το αποσυνδέετε και να το επανασυνδέετε από το σώμα σας οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα σας είναι πολύ χρήσιμο, όταν για παράδειγμα θέλετε να κολυμπήσετε, να κάνετε ντους ή να αθληθείτε.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης προσφέρει πολλαπλά κλινικά οφέλη συγκριτικά με το πολλαπλό σχήμα ενέσεων όπως1,2:

 • καλύτερος έλεγχος της HbA1c
 • λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια
 • μείωση των γλυκαιμικών διακυμάνσεων
   

Μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης, ιδιαίτερα στα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη καλύτερης γλυκαιμικής ρύθμισης.

 

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G μπορεί επίσης να σας προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα, εξαιτίας της ικανότητας της να προσαρμόζει επακριβώς την χορήγηση ινσουλίνης:

 • Μεγαλύτερη ευκολία στη δόση: ο υπολογισμός της απαιτούμενης δόσης ινσουλίνης μπορεί να γίνει μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στην αντλία MiniMed™ 640G , το ενσωματωμένο πρόγραμμα Bolus Wizard® σας βοηθάει να εξασφαλίζετε κάθε φορά ακριβή δοσολογία, λαμβάνωντας υπόψη την ενεργή ινσουλίνη που δρα ήδη στον οργανισμό σας, την τρέχουσα τιμή γλυκόζης, τους υδατάνθρακες που σκοπεύετε να καταναλώσετε καθώς και τις προσωπικές σας ρυθμίσεις της ινσουλίνης με σκοπό να καθορίσει τη σωστή δόση.
   
 •  Μεγαλύτερη ευελιξία: η αντλια MiniMed™ 640G μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να σας επιτρέπει να ασκείστε, ή σε περιόδους ασθένειας ή να σας χορηγεί πολύ μικρές δόσεις ινσουλίνης ώστε να καλύπτετε γεύματα και σνακ. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή του προσωρινού βασικού ρυθμού ώστε να μειώνετε ή να αυξάνετε αναλογικά το βασικό σας ρυθμό, μια επιλογή που θα μπορούσατε να θέσετε σε λειτουργία κατά την άσκηση ή σε περίπτωση ασθένειας, για παράδειγμα.     
   
 • Μεγαλύτερη άνεση: Η MiniMed™ 640G προσφέρει την επιπλέον άνεση ενός μετρητή σακχάρου αίματος, ο οπόιος συνδέεται ασύρματα με την αντλία σας. Ο μετρητής αυτός, στέλνει αυτόματα τις μετρήσεις του σακχάρου σας κατευθείαν στην αντλία, επιτρέποντας σας με αυτό το τρόπο ακριβέστερο υπολογισμό δόσης μέσω του Bolus Wizard καθώς και πιο εύκολη χορήγηση των δόσεων ινσουλίνής (bolus).

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ;

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από μια αντλία ινσουλίνης. Γενικά, εάν βιώνουν οτιδήποτε από τα παρακάτω, είναι εφικτό να πάνε καλύτερα με μια αντλία ινσουλίνης.

 • Φόβος για τις βελόνες    
 • Δυσκολία στη διαχείριση υψηλών και χαμηλών σακχάρων
 • Φόβος υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας         
 • HbA1c εκτός στόχου            
 • Μειωμένη αντίληψη των υπογλυκαιμιών
 • Ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπλοκές  
 • Αναζήτηση ευελιξίας στην καθημερινότητα


Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την αντλία ινσουλίνης και εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας με αντλία ινσουλίνης παρακαλούμε ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ