ΓΕΝΙΚΑ

Ο αισθητήρας γλυκόζης είναι ένα μικρό ηλεκτρόδιο το οποίο μετράει τα επίπεδα της γλυκόζης σας. Τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο διάμεσο υγρό, που είναι το μέρος εκείνο όπου τα κύτταρα λαμβάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της γλυκόζης. Οι αισθητήρες γλυκόζης εισάγονται εύκολα με τη χρήση αυτόματης συσκευής: όπως και σε άλλους τύπους σετ έγχυσης, μια βελόνα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του αισθητήρα γλυκόζης. Η βελόνα στη συνέχεια αφαιρείται αφήνοντας ένα λεπτό ευλύγιστο ηλεκτρόδιο ακριβώς κάτω από δέρμα. Ο αισθητήρας γλυκόζης στη συνέχεια συνδέεται είτε με τον πομπό, έτσι ώστε οι μετρήσεις από τον αισθητήρα γλυκόζης να μεταβιβάζονται στην αντλία ινσουλίνης ή τη συσκευή σας, ή σε μία συσκευή καταγραφής για τη μεταφόρτωση στο λογισμικό μόλις αφαιρεθεί.

Η χρήση αισθητήρων γλυκόζης δεν αντικαθιστά την ανάγκη μετρήσεων από το δάκτυλο. Χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το μετρητή γλυκόζης αίματος για να διασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης πριν τη θεραπεία ή για τη βαθμονόμηση του συστήματος CGM.

ΧΡΗΣΗ

Τα υψηλά όρια για τον συναγερμό μπορούν να ρυθμιστούν έως και 400mg/dL (ή 22,2 mmol/L) και τα χαμηλά όρια για τον συναγερμό μπορούν να ρυθμιστούν έως και 40mg/dL (ή 2,2 mmol/L). 

Το εύρος των υψηλών και χαμηλών ορίων μπορεί να ρυθμιστεί από τον χρήστη. Πρέπει να συζητήσετε τα προσωπικά σας όρια και τις ρυθμίσεις με τον επαγγελματία υγείας σας.  

Οι συναγερμοί για την υψηλή και χαμηλή γλυκόζη πρέπει να έχουν διαφορά κατά τουλάχιστον 10 mg/dL (or ,6 mmol/L) μεταξύ τους. 

Εάν ορίσετε το υψηλό όριο της γλυκόζης σας στα 180 mg/dL (ή 10 mmol/L), τότε δε μπορείτε να ορίσετε το χαμηλό όριο της γλυκόζης σας περισσότερο από 170 mg/dL (ή 9,4 mmol/L). Αντιστρόφως, εάν ορίσετε το χαμηλό όριο της γυκόζης σας στα 50 mg/dL (ή 2,8 mmol/L) τότε δε μπορείτε να ρυθμίσετε το υψηλό όριο χαμηλότερα από 60 mg/dL (ή 3,4 mmol/L).

Κάθε αισθητήρας γλυκόζης μπορεί να φορεθεί για έως και 6 ημέρες κάθε φορά. Οι αισθητήρες γλυκόζης έχουν ημερομηνία λήξης 6 μήνες ακολούθως της ημερομηνίας κατασκευής τους. Η ημερομηνία λήξης βρίσκεται στο εξωτερικό κουτί του αισθητήρα γλυκόζης και σε κάθε ξεχωριστή συσκευασία αισθητήρα γλυκόζης.

Ο πομπός διαθέτει δική του μπαταρία, η οποία μπορεί να φορτιστεί χρησιμοποιώντας τον φορτιστή που παρέχεται, αλλά δε μπορεί να αντικατασταθεί. Καθώς έχει δική του μπαταρία, ο πομπός θα πρέπει να απορριφθεί, ή να ανακυκλωθεί σύμφωνα με τις τοπικές κυβερνητικές διατάξεις και οδηγίες ανακύκλωσης.
 

Εάν χρησιμοποιείται συνέχεια, ο πομπός έχει χρόνο ζωής περίπου 12 μήνες.
 

Οι πιο πρόσφατοι αισθητήρες μας δεν χρειάζεται να ψύχονται. Ο αισθητήρας γλυκόζης Νέα Γενιά Enlite™ μπορεί να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 2˚ και 30˚ Κελσίου (36˚ με 86˚ βαθμούς Fahrenheit) χωρίς την ανάγκη ψύξης. Για να αναγνωρίσετε αυτούς τους αισθητήρες γλυκόζης, ελέγξτε το γράφημα θερμοκρασίας στην εξωτερική συσκευασία του αισθητήρα γλυκόζης, ή στο πλάι του κουτιού του αισθητήρα γλυκόζης.

Οι αισθητήρες γλυκόζης μας έχουν δοκιμασθεί εκτενώς ούτως ώστε να αντέχουν με ασφάλεια στις ακραίες θερμές και ψυχρές καιρικές συνθήκες κατά την αποστολή τους σε "μη κατεψυγμένες" συσκευασίες.  

Εάν παρ'όλα αυτά επιλέξετε να διατηρήσετε τους αισθητήρες σας στο ψυγείο, αφήστε περίπου για 15 λεπτά τον αισθητήρα σας σε θερμοκρασία δωματίου για να ζεσταθεί πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Το σημείο στο οποίο φοράτε τον αισθητήρα γλυκόζης σας εξαρτάται από τα ρούχα, την άνεση, την προσωπική προτίμηση ή εμπειρία. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τα πρόσφατα σημεία έγχυσης. Ενώ πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την κοιλιακή χώρα, άλλοι προτιμούν την άνω γλουτιαία περιοχή, καθώς αυτή η περιοχή είναι λιγότερο πιθανό να χτυπηθεί ή να επηρεαστεί από τον ρουχισμό στην περιοχή της ζώνης.

Δείτε τον οδηγό χρήσης του Enlite για περιοχές που συστήνονται για εισαγωγή και πιο αξιόπιστη ακρίβεια.

Όταν ο πομπός φθάσει σε κατάσταση χαμηλής μπαταρίας, θα ενημερώσει την αντλία ινσουλίνης ή τη συσκευή. Θα εμφανιστεί η ειδοποίηση "ΧΑΜΗΛΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΟΜΠΟΥ". Από την πρώτη ειδοποίηση "ΧΑΜΗΛΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΟΜΠΟΥ", έχετε περίπου 5 ημέρες συνεχούς χρήσης έως ότου η μπαταρία εξαντληθεί. Έπειτα θα λάβετε μια ειδοποίηση "ΒΛΑΒΗ ΠΟΜΠΟΥ" η οποία σημαίνει ότι η μπαταρία του πομπού έχει εξαντληθεί. Δείτε την παράγραφο Ειδοποιήσεις & Συναγερμοί για περισσότερες πληροφορίες.
 

Όταν ο πομπός φθάσει σε κατάσταση χαμηλής μπαταρίας, θα ενημερώσει την αντλία ινσουλίνης ή τη συσκευή. Θα εμφανιστεί η ειδοποίηση "ΧΑΜΗΛΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΟΜΠΟΥ". Η μπαταρία στον πομπό πρέπει να φορτιστεί εντός 24 ωρών. Επαναφορτίστε τον πομπό σας το συντομότερο δυνατό. Δείτε την παράγραφο Ειδοποιήσεις & Συναγερμοί για περισσότερες πληροφορίες.

 Ο πομπός και η αντλία ινσουλίνης πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2 μέτρων (6 πόδια)  μεταξύ τους προκειμένου να λειτουργεί η ασύρματη σύνδεση.

Εάν ο πομπός και η αντλία ινσουλίνης βρίσκονται αρκετά μακριά το ένα από το άλλο (περισσότερο από 2 μέτρα ή 6 πόδια), θα ηχήσει μια ειδοποίηση και θα εμφανιστεί στην οθόνη είτε το μήνυμα "ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΑ" είτε "ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ". Η αντλία ινσουλίνης MiniMed® REAL-Time και το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) επιτρέπουν να ορίσετε τη χρονική περίοδο που η αντλία ινσουλίνης θα είναι σε αναμονή πριν σας ειδοποιήσει για αποτυχημένη λήψη δεδομένων CGM από τον πομπό στην αντλία ινσουλίνης. Η καθυστέρηση μπορεί να οριστεί μεταξύ 5 και 40 λεπτών. Η εργοστασιακή ρύθμιση είναι 30 λεπτά. 

Ο πομπός διατηρεί μνήμη 40 λεπτών. Εάν ο πομπός και η αντλία ινσουλίνης είναι μακριά το ένα από το άλλο για περισσότερο από 40 λεπτά, οι αναφορές θα έχουν ένα "κενό δεδομένων" στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτή τη χρονική περίοδο.

Εάν ο πομπός και η αντλία ινσουλίνης βρεθούν πολύ μακριά το ένα από το άλλο (περίπου 2 μέτρα ή 6 πόδια) θα ηχήσει μια ειδοποίηση και το μήνυμα "ΧΑΜΕΝΟΥ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ" ή "ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ" θα εμφανισθεί στην οθόνη. 

Ο πομπός έχει μνήμη 10 ωρών. Εάν ο πομπός και η αντλία ινσουλίνης είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο για περισσότερο από 10 ώρες, οι αναφορές μπορεί να έχουν ένα "κενό δεδομένων" στην περίπτωση που λείπουν πληροφορίες για αυτή τη χρονική διάρκεια.

Ο πομπός MiniLink™ χρησιμοποιεί 1.000 φορές μικρότερη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (ΡΣ) από ένα κινητό τηλέφωνο. Όταν μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο, δέχεστε μια συνεχή ροή μετάδοσης ΡΣ. Αντιθέτως, ο πομπός μας στέλνει πολύ μικρές "δόσεις" οι οποίες δεν είναι επιβλαβείς.  
 

Ο πομπός  Guardian™ 2 Link χρησιμοποιεί 1.000 φορές μικρότερη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (ΡΣ) από ένα κινητό τηλέφωνο. Όταν μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο, δέχεστε μια συνεχή ροή μετάδοσης ΡΣ. Αντιθέτως, ο πομπός μας στέλνει πολύ μικρές "δόσεις" οι οποίες δεν είναι επιβλαβείς.
 

Ο πομπός ξεκινά τη μετάδοση δεδομένων μόλις συνδεθεί με τον αισθητήρα γλυκόζης. Διαβιβάζει, επίσης, δεδομένα όταν η CGM στην αντλία ινσουλίνης είναι απενεργοποιημένη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον αισθητήρα γλυκόζης από τον πομπό. Ο αισθητήρας γλυκόζης μπορεί να παραμείνει εισηγμένος.
 

Ο Guardian™ 2 Link ξεκινά τη μετάδοση δεδομένων μόλις συνδεθεί με τον αισθητήρα γλυκόζης. Διαβιβάζει, επίσης, δεδομένα όταν η CGM στην αντλία ινσουλίνης είναι απενεργοποιημένη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον αισθητήρα γλυκόζης από τον πομπό. Ο αισθητήρας γλυκόζης μπορεί να παραμείνει εισηγμένος.
 

ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ

Η διαδικασία βαθμονόμησης της συσκευής σας μοιάζει με τη διαδικασία ρύθμισης της ώρας στο ρολόι σας και την περιστασιακή προσαρμογή του για να διασφαλίσετε ότι εξακολουθεί να δείχνει τη σωστή ώρα. Για να ρυθμίσετε για πρώτη φορά έναν αισθητήρα γλυκόζης, πρέπει να εισάγετε μια τιμή μέτρησης έτσι ώστε να υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς για το σύστημα. Πρέπει να εισάγετε τουλάχιστον δυο τιμές από το μετρητή την ημέρα-μια κάθε 12 ώρες. Αυτό συγχρονίζει τον αισθητήρα γλυκόζης με το μετρητή έτσι ώστε οι τιμές από τη συνεχή καταγραφή να είναι αντιπροσωπευτικές των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 
 

Η βαθμονόμηση είναι απαραίτητη μόνο όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία CGM της αντλίας ινσουλίνης σας. Το σύστημα MiniMed™ Veo™ πρέπει να βαθμονομείται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα (μια φορά κάθε 12 ώρες), με την εισαγωγή μιας τιμής του μετρητή (από εξέταση από το δάκτυλο) στην αντλία ινσουλίνης. Ωστόσο, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, το σύστημα πρέπει να βαθμονομείται 3 με 4 φορές την ημέρα, με διάσπαρτες βαθμονομήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους όπου δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές στην τιμή της γλυκόζης. Αυτό θα επιτρέψει την πιο ακριβή ανίχνευση γλυκόζης σε όλα τα επίπεδα.

Η βαθμονόμηση είναι απαραίτητη μόνο όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία CGM της αντλίας ινσουλίνης σας. Η αντλία ινσουλίνης MiniMed® Veo™ πρέπει να βαθμονομείται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα (μία φορά κάθε 12 ώρες), με την εισαγωγή μιας τιμής του μετρητή (από εξέταση από το δάκτυλο) στην αντλία ινσουλίνης. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα βαθμονόμησης:

 • Κατανείμετε τις βαθμονομήσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να βελτιστοποιήσετε την ακρίβεια του αισθητήρα, βαθμονομήστε 3 με 4 φορές την ημέρα.
 • Αν και μπορείτε να βαθμονομείτε οποιαδήποτε στιγμή με κάθε ρυθμό αλλαγής, η βαθμονόμηση με δυο ή τρία βέλη προς τα κάτω μπορεί προσωρινά να μειώσει την ακρίβεια μέχρι την επόμενη βαθμονόμηση.
 • Εισάγετε τη μέτρηση γλυκόζης αίματος στην αντλία άμεσα αφού ελέγξετε τη γλυκόζη αίματος.
 • Η καταγραφή της μέτρησης της γλυκόζης αίματος ισχύει μόνο για 12 λεπτά. Μην περιμένετε να την εισάγετε αργότερα.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά, στεγνά δάχτυλα όταν ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο τα άκρα των δαχτύλων σας όταν λαμβάνετε δείγματα αίματος για βαθμονόμηση.
 • Εάν οι καταγραφές της γλυκόζης αίματος έχουν σημαντική διαφορά από τις καταγραφές του αισθητήρα γλυκόζης, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας και να βαθμονομήσετε ξανά.

Είναι προτιμότερο να βαθμονομείτε όταν η γλυκόζη αίματος δε μεταβάλλεται γρήγορα. Σας προτείνουμε να βαθμονομείτε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ρουτίνας, για παράδειγμα όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν το γεύμα, ή πριν το βραδινό σας. Προσπαθήστε να βρείτε κάποια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά την οποία η γλυκόζη σας είναι σταθερή. Βεβαιωθείτε ότι δεν βαθμονομείτε όταν η γλυκόζη αίματος μεταβάλλεται γρήγορα, αφού είναι σημαντικό η βαθμονόμηση να γίνεται όταν οι τιμές γλυκόζης δεν μεταβάλλονται γρήγορα. Για παράδειγμα, η γλυκόζη είναι πιο σταθερή πριν το γεύμα. Μην βαθμονομείτε μετά το γεύμα, γιατί είναι πιθανότερο η γλυκόζη να μεταβληθεί γρήγορα για να προσαρμοστεί στην τροφή που μόλις φάγατε.
 

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει πότε πρέπει να βαθμονομείτε τον αισθητήρα σας.

Όταν είναι: Πρέπει:
Δύο ώρες αφού ξεκινήσετε τη χρήση του νέου αισθητήρα

Να πραγματοποιήσετε την πρώτη βαθμονόμηση του αισθητήρα σας

Δύο ώρες αφού ξεκινήσετε τη χρήση του νέου σας αισθητήρα, η αντλία σας στέλνει μια ειδοποίηση "Βαθμονόμηση Τώρα". Η πρώτη καταγραφή του αισθητήρα γλυκόζης εμφανίζεται περίπου 10 με 15 λεπτά μετά τη βαθμονόμηση.

Έξι ώρες μετά την πρώτη βαθμονόμηση

Πραγματοποιήστε τη δεύτερη βαθμονόμηση του αισθητήρα

Έξι ώρες μετά την πρώτη βαθμονόμηση, εμφανίζεται μια ειδοποίηση "Βαθμονόμηση Τώρα", και η αντλία σας σταματάει να υπολογίζει τις τιμές γλυκόζης του αισθητήρα. Όταν λάβετε την ειδοποίηση "Βαθμονόμηση Τώρα", χρειάζονται περίπου 15 λεπτά μετά τη βαθμονόμηση για να λάβετε ξανά τις τιμές γλυκόζης του αισθητήρα.

Δώδεκα ώρες μετά τη δεύτερη βαθμονόμηση, και έπειτα τουλάχιστον κάθε 12 ώρες Μετά τη δεύτερη βαθμονόμηση, πρέπει να βαθμονομείτε τουλάχιστον κάθε 12 ώρες. Εάν δεν βαθμονομήσετε για περισσότερες από 12 ώρες, εμφανίζεται η ειδοποίηση "Βαθμονόμηση Τώρα". Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά μετά τη βαθμονόμηση για να λάβετε ξανά τις τιμές γλυκόζης του αισθητήρα.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα βαθμονόμησης:

 • Αν και μπορείτε να βαθμονομείτε οποιαδήποτε στιγμή με κάθε ρυθμό αλλαγής, η βαθμονόμηση με 2 βέλη προς τα κάτω μπορεί προσωρινά να μειώσει την ακρίβεια μέχρι την επόμενη βαθμονόμηση.
 • Εισάγετε τη μέτρηση γλυκόζης αίματος στην αντλία άμεσα αφού ελέγξετε τη γλυκόζη αίματος.
 • Η καταγραφή της μέτρησης της γλυκόζης αίματος ισχύει μόνο για 12 λεπτά. Μην περιμένετε να την εισάγετε αργότερα.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά, στεγνά δάχτυλα όταν ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο τα άκρα των δαχτύλων σας όταν λαμβάνετε δείγματα αίματος για βαθμονόμηση.
 • Εάν οι καταγραφές της γλυκόζης αίματος έχουν σημαντική διαφορά από τις καταγραφές του αισθητήρα γλυκόζης, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας και να βαθμονομήσετε ξανά.

Οι μετρήσεις της γλυκόζης αίματος λαμβάνουν μετρήσεις από το πλάσμα του αίματος ενώ οι αισθητήρες λαμβάνουν μετρήσεις από το διάμεσο υγρό. Τις περισσότερες φορές η γλυκόζη μεταφέρεται στο αίμα σας και έπειτα στο διάμεσο υγρό. Λόγω του τρόπου με τον οποίο μεταφέρεται η γλυκόζη οι καταγραφές των μετρήσεων της γλυκόζης αίματος και των καταγραφών του αισθητήρα γλυκόζης σπάνια θα ταιριάζουν ακριβώς. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Όταν χρησιμοποιείτε την τεχνολογία, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συγκεντρώνεστε στις τάσεις και στα πρότυπα αντί για τις μεμονωμένες τιμές.