ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Τα σημεία τοποθέτησης του σετ έγχυσης και του αισθητήρα θα πρέπει να εναλλάσονται κάθε φορά που αλλάζετε το σετ έγχυσης ή τον αισθητήρα γλυκόζης. Η εναλλαγή αυτή θα διατηρήσει τον υποδόριο ιστό υγιή και θα επιτρέπει στα προηγούμενα σημεία να επουλωθούν πλήρως προτού ξαναχρησιμοποιηθούν.

Αλλάξτε κάθε 2 με 3 ημέρες

Αλλάξτε το σετ έγχυσης

Αλλάξτε το σετ έγχυσης κάθε 2 έως 3 ημέρες για να αποφύγετε μολύνσεις.*

Αλλάξτε το ρεζερβουάρ/δεξαμενή

Αλλάξτε τη δεξαμενή σας όπως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή ινσουλίνης.

TIP: Γεμίστε τη δεξαμενή σας μόνο με την ινσουλίνη που χρειάζεστε για 3 ημέρες ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Εναλλάξτε το σημείο

Εναλλάξτε το σημείο του σετ έγχυσης κάθε φορά που αλλάζετε το σετ έγχυσης και το ρεζερβουάρ.

Θυμηθείτε, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης γίνεται πιο δύσκολος με την πάροδο του χρόνου όταν εγχέετε την ινσουλίνη στην ίδια περιοχή.

Ελέγξτε τη γλυκόζης αίματος (BG)

Ελέγξτε το σάκχαρό σας 2 έως 3 ώρες μετά την αλλαγή του σετ έγχυσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ότι το σετ έγχυσης έχει εισαχθεί σωστά και ότι λαμβάνετε ινσουλίνη.

 

Ρυθμίστε μια υπενθυμιση αλλαγής του σετ έγχυσης στην Αντλία Ινσουλίνης σας MiniMed™ 640G: (Μενού > Υπενθυμίσεις > Αλλαγή σετ > Υπενθύμιση: Επιλέξτε ΟΝ > Χρόνος: Επιλέξτε 2 ή 3 ημέρες)

* Thethi TK, Rao A, Kawji H, et al. Consequences of delayed pump infusion line change in patients with type 1 diabetes mellitus treated with continuous subcutaneus insulin infusion. Journal of Diabetes and Its Complications. March 2010 (Vol. 24, Issue 2, Pages 73-78).

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα καλύτερα σημεία του σώματος (σκιαγραφημένες περιοχές) για την εισαγωγή του σετ έγχυσης. Πρέπει να συνεργαστείτε με τον επαγγελματία υγείας σας για να καθορίσετε τα σημεία που θα είναι τα καλύτερα για εσάς.

Insertion Site

Αποφύγετε την εισαγωγή του σετ έγχυσης:

 • σε απόσταση 5 εκ. (2 ίντσες) γύρω από τον αφαλό σας
 • όπου το σώμα σας λυγίζει φυσικά σε μεγάλο βαθμό
 • σε περιοχές όπου τα ρούχα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό (για παράδειγμα γύρω από τη ζώνη)
 • όπου έχετε σημάδια ή σκληρό ιστό ή ραγάδες

 

Τα σημεία έγχυσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον:

 • 5,0 εκ. (2 ίντσες) μακριά από το σημείο του αισθητήρα σας
 • 5,0 εκ. (2 ίντσες) μακριά από τον αφαλό σας
 • 7,5 εκ. (2 ίντσες) μακριά από το προηγούμενο σημείο

 

Οδηγίες Εναλλαγής

Οι εικόνες παρακάτω θα σας βοηθήσουν να εναλλάσσετε τα σημεία με οργανωμένο τρόπο. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε και τις δύο μεθόδους, αλλάζοντας μεταξύ των δύο.

Περιστροφή "με τη φορά του ρολογιού"

insulin pump clock rotation

Εναλλαγή "M"ή "W" 

insulin pump clock rotation

 • Διατηρείτε το σημείο καθαρό και χωρίς τρίχες.
 • Προσπαθήστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος χρησιμοποιώντας ένα προϊόν απολέπισης, μια βούρτσα ή ένα πανί με σαπούνι και ξεπλύνετε με νερό και έπειτα με ένα μαντηλάκι που περιέχει οινόπνευμα.
 • Τεντώστε το δέρμα πριν χρησιμοποιήσετε το μαντηλάκι προετοιμασίας (prep wipe) ή το αυτοκόλλητο.
 • Μετά την εφαρμογή του αυτοκόλλητου, πατήστε τις άκρες της ταινίας με το δάχτυλό σας για να σφραγίσετε τις άκρες στο δέρμα σας.
 • Αποφύγετε να εφαρμόσετε το σετ έγχυσης ή τον αισθητήρα στο ύψος της ζώνης σας κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τριβή και να χαλαρώσει την ταινία.
 • Αποφύγετε τη χρήση κρέμας στο σημείο όπου σκοπεύετε να τοποθετήσετε το αυτοκόλλητο αφού δεν θα κολλήσει καλά πάνω από την κρέμα.

ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

 1. Εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε να αλλάξετε το σετ έγχυσής σας αφού κάνετε μπάνιο έτσι ώστε να καθαρίσετε το σημείο καλά. Πριν το μπάνιο σας βγάλτε το προηγούμενο σετ έγχυσης. Μπορείτε να καθαρίσετε το παλιό αυτοκόλλητο με ένα μαντηλάκι αφαίρεσης κόλλας (adhesive remover) εάν το δέρμα είναι κολλώδες. Στο μπάνιο, ξεπλύνετε την περιοχή με σαπούνι.
 2. Εάν η ώρα της αλλαγής σημείου δεν είναι κοντά στην ώρα του μπάνιου σας, βεβαιωθείτε ότι πλύνατε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό καθώς και τις περιοχές που σκοπεύετε να εισάγετε το σετ έγχυσης.
 3. Απολυμάνετε το δέρμα με ισοπροπυλική αλκοόλη ή ένα πανί με οινόπνευμα.
 4. Αφήστε το δέρμα να στεγνώσει τελείως πριν εφαρμόσετε είτε το σετ έγχυσης είτε το αυτοκόλλητο.
 5. Εφαρμόστε ένα μαντηλάκι προετοιμασίας (prep wipe) σε μια μεγάλη επιφάνεια γύρω από το σημείο, επιτρέποντάς το να γίνει κολλώδες.
 6. Ακουμπήστε όσο το δυνατόν λιγότερη κόλλα στο σετ έγχυσης προκειμένου να αποφύγετε τη λιπαρότητα του δέρματος πάνω σε αυτό.
 7. Εισάγετε το σετ έγχυσής σας ακολουθώντας τη διαδικασία και τις τεχνικές που σας έχει δείξει ο επαγγελματίας υγείας/εκπαιδευτής σας δείτε το βίντεο για υποστήριξη σχετικά με το σετ έγχυσης.
 8. Τις ημέρες κατά τις οποίες γνωρίζετε ότι θα είστε πολύ δραστήριοι, θα ιδρώσετε ή θα κολυμπήσετε, καλύψτε το σημείο με επιπλέον κολλητική ταινία.
 9. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον ταινία στις γωνίες για να τις αποτρέψετε από το να ξεφλουδίσουν και να ξεκολλήσει ολόκληρο το σημείο έγχυσης.
 10. Ελέγξτε τακτικά το σημείο
 11. Εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα με το αυτοκόλλητο, δοκιμάστε άλλο σημείο.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤ ΕΓΧΥΣΗΣ

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Info  Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με τα σετ έγχυσης. Να ΜΗ χρησιμοποιείτε τη μέθοδο με τους αισθητήρες γιατί το ηλεκτρόδιο του αισθητήρα είναι ευαίσθητο και θα μπορούσε να προκληθεί βλάβη εάν γινόταν η εισαγωγή μέσω ο,τιδήποτε άλλου εκτός από την απευθείας εφαρμογή του σε στεγνό δέρμα προετοιμασμένη με οινόπνευμα.

 1. Προετοιμάστε το δέρμα και αφήστε το να στεγνώσει.
 2. Εφαρμόστε ένα καθαρό αυτοκόλλητο επίθεμα στο δέρμα σας.
 3. Εφαρμόστε το σετ έγχυσης πάνω στο καθαρό αυτοκόλλητο επίθεμα (ακολουθήστε τις οδηγίες εισαγωγής σετ έγχυσης). Η κόλλα στο σετ έγχυσης θα κολλήσει στο καθαρό αυτοκόλλητο ύφασμα αντί να κολλήσει απευθείας στο δέρμα σας.