Μια αντλία ινσουλίνης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ασθενούς, και αναπόφευκτα θα χτυπηθεί λίγο και θα υποστεί κάποιες βλάβες. Αν και όλοι οι κατασκευαστές πραγματοποιούν πολλούς ελέγχους, κανένας δε μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο με ολοκληρωτική και απόλυτη βεβαιότητα από τη στιγμή που η αντλία βγαίνει από το κουτί της και στην πραγματικότητα ξεκινάει η καθημερινή χρήση της. 

Πιστεύουμε ότι η ιδιότητά μας ως κατασκευαστής είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη και ο στόχος μας είναι να παρέχουμε το κατάλληλο επίπεδο ενημέρωσης στους πελάτες μας σχετικά με τη χρήση της αντλίας τους στην καθημερινή τους ζωή.

Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΉ ΣΤΟ ΝΕΡΌ

Αντλία ινσουλίνης MiniMed® Veo

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed® Veo™ είναι ανθεκτική στις μικρές ποσότητες νερού, και ως εκ τούτου συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε τη MiniMed® Veo™ ως ανθεκτική στο νερό, όχι αδιάβροση/υδατοστεγή. 

Συστήνουμε στους χρήστες της αντλίας MiniMed Veo να μην βυθίζουν σκόπιμα την αντλία ινσουλίνης τους στο νερό. Για συμμετοχή σε δραστηριότητες στο νερό, μπορείτε εύκολα να αποσυνδέεστε από την αντλία ινσουλίνης σας. Κατά την αποσύνδεση για δραστηριότητες στο νερό, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσετε την αντλία σας από το νερό. Μπορείτε να αφαιρέσετε την αντλία ινσουλίνης σας έως και μια ώρα χωρίς να λαμβάνετε ινσουλίνη. Εάν αφαιρέσετε την αντλία σας για περισσότερο από μια ώρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλον τρόπο για να λάβετε την ινσουλίνη σας όπως ενέσεις ταχείας δράσης ινσουλίνης, ή να επανασυνδέσετε την αντλία σας για να λάβετε δόσεις εφόδου (περισσότερες πληροφορίες στις οδηγίες προσωρινής αποσύνδεσης). Όταν επανασυνδεθείτε ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.  

Η βαθμολογία ανοχής στο νερό είναι IXP7 σε βύθιση βάθους 1 μέτρου για 30 λεπτά. 

Αντλία ινσουλίνης MiniMed® 640G

Η αντλία ινσουλίνης σας MiniMed® 640G, όταν είναι σωστά συναρμολογημένη με το ενσωματωμένο δοχείο και σωλήνα, είναι αδιάβροχη (βαθμολογία ανεκτικότητας στο νερό IPX8) σε βάθος έως και 3,6 μέτρα (12 πόδια) για έως και 24 ώρες. 

Λόγω του ότι η αντλία ινσουλίνης MiniMed 640G είναι αδιάβροχη, είναι μάλλον απίθανο να προκληθεί βλάβη εάν η αντλία σας πιτσιλιστεί ή βυθιστεί. Παρ'όλα αυτά, πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά την αντλία σας για να διασφαλίζετε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές πριν την έκθεση της αντλίας σας στον νερό, συγκεκριμένα εάν η αντλία σας έχει πέσει ή υποπτεύεστε ότι υπάρχει βλάβη στην αντλία σας. Η αντλία δεν είναι αδιάβροχη εάν έχει ρωγμές. 

Εάν πιστεύετε ότι έχει εισχωρήσει νερό στην αντλία σας ή παρατηρείτε οποιαδήποτε άλλη πιθανή δυσλειτουργία της αντλίας σας, ελέγξτε τη γλυκόζη αίματός σας, και αντιμετωπίστε τη γλυκόζη αίματος σύμφωνα με τον επαγγελματία υγείας σας ανάλογα με τις ανάγκες. Επικοινωνήστε με τη Medtronic για περισσότερη βοήθεια. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον επαγγελματία υγείας σας εάν εμφανίζετε υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος, ή εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη φροντίδα σας.

Πομπός MiniLink™ 

Ο MiniLink™, όταν είναι συνδεδεμένος με τον αισθητήρα και τον φοράτε, είναι αδιάβροχος και μπορεί να εμβαπτίζεται πλήρως. Παρ'όλα αυτά δε συστήνουμε να βυθίζεται τον πομπό σας MiniLink σε πολύ ζεστό νερό (όπως σε μια μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό). Μπορείτε να φοράτε τον πομπό σε βάθος 2,4 μέτρων (8 πόδια) για έως και 30 λεπτά. 

Εάν αποσυνδέσετε την αντλία ινσουλίνης σας και ο πομπός σας βρεθεί εκτός εύρους για περισσότερο από 40 λεπτά (να απέχουν περισσότερο από 2 μέτρα ή 6 πόδια), μόνο τα τελευταία 40 λεπτά θα μπορούν να ανακτηθούν. Οι αναφορές θα έχουν ένα "κενό δεδομένων" με πληροφορίες να λείπουν κατά το χρονικό διάστημα αυτό.

Πομπός Guardian™ 2 Link 

Ο Guardian™ 2 Link, όταν είναι συνδεδεμένος με τον αισθητήρα και τον φοράτε, είναι αδιάβροχος και μπορεί να εμβαπτίζεται πλήρως. Παρ'όλα αυτά δε συστήνουμε να βυθίζεται τον πομπό σας σε πολύ ζεστό νερό (όπως σε μια μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό). Μπορείτε να φοράτε τον πομπό σε βάθος 8 ποδιών ή 2,4 μέτρων για έως και 30 λεπτά.

ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ

Μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε την αντλία ινσουλίνης σας ως συνήθως κατά τη διάρκεια της πτήσης σας. Πριν ταξιδέψετε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγξτε τη συμβατότητα της ραδιοσυχνότητας (ΡΣ) που χρησιμοποιείται από την αντλία με τους ισχύοντες κανονισμούς στη χώρα προορισμού σας. 

Εάν χρησιμοποιείται τη συνεχή καταγραφή γλυκόζης (CGM), τα Διεθνή πρότυπα και οι κανονισμοί της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ απαιτούν ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούν δυνατότητες ραδιοσυχνοτήτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αεροπλάνα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον πομπό MiniLink™ από τον αισθητήρα γλυκόζης. Σημειώστε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία CGM γιατί ο πομπός MiniLink θα συνεχίσει να μεταδίδει ΡΣ εκτός και εάν αποσυνδεθεί από τον αισθητήρα γλυκόζης. Εάν χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης σας ενώ βρίσκεστε σε πτήση, θα χρειαστεί να το κάνετε χειροκίνητα χρησιμοποιώντας τον μετρητή γλυκόζης αίματος. 

Μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε την αντλία ινσουλίνης σας ως συνήθως κατά τη διάρκεια της πτήσης σας. Πριν ταξιδέψετε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγξτε τη συμβατότητα της ραδιοσυχνότητας (ΡΣ) που χρησιμοποιείται από την αντλία με τους ισχύοντες κανονισμούς στη χώρα προορισμού σας. 

Εάν χρησιμοποιείται τη συνεχή καταγραφή γλυκόζης (CGM), τα Διεθνή πρότυπα και οι κανονισμοί της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ απαιτούν ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούν δυνατότητες ραδιοσυχνοτήτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αεροπλάνα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον πομπό από τον αισθητήρα γλυκόζης. Σημειώστε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία CGM γιατί ο πομπός θα συνεχίσει να μεταδίδει ΡΣ εκτός και εάν αποσυνδεθεί από τον αισθητήρα γλυκόζης. Εάν χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης σας ενώ βρίσκεστε σε πτήση, θα χρειαστεί να το κάνετε χειροκίνητα χρησιμοποιώντας τον μετρητή γλυκόζης αίματος. 

Πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης σε ισχυρά μαγνητικά πεδία όπως αυτά που σχετίζονται με εξοπλισμό μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Εκτενείς έλεγχοι έχουν δείξει ότι άλλες μαγνητικές συσκευές όπως οι ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ανίχνευσης αντικειμένων, και τα κινητά τηλέφωνα δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία της αντλίας ινσουλίνης σας.   

Αν και τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές υψηλής συχνότητας μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές με την επικοινωνία από τη συσκευή γλυκόζης/πομπός στην αντλία ινσουλίνης σας, αυτή η παρεμβολή δεν προκαλεί λανθασμένα δεδομένα και δεν προκαλεί ζημιά στην αντλία σας ή τον μετρητή. Η επικοινωνία μπορεί να αποκατασταθεί αφαιρώντας ή αποσυνδέοντας αυτές τις συσκευές.

Η αντλία σας δεν πρέπει να περάσει μέσα από τη συσκευή ακτίνων Χ η οποία χρησιμοποιείται για τις συσκευές που έχετε μαζί σας ή που αφήνετε για έλεγχο, ή από τον σαρωτή σώματος. Εάν επιλέξετε να περάσετε από τον σαρωτή σώματος, θα χρειαστεί να αποσυνδέσετε το σετ έγχυσης και να αφαιρέσετε την αντλία ινσουλίνης σας και το CGM (αισθητήρας και πομπός) πριν τη σάρωση. Για να αποφύγετε την αφαίρεση των συσκευών σας, θα πρέπει να ζητήσετε εναλλακτικό τρόπο ελέγχου ο οποίος δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ. Η αντλία ινσουλίνης, το σετ έγχυσης, το δοχείο και το σύστημα CGM μπορούν να αντέξουν την έκθεση στους ανιχνευτές μετάλλων και τους ράβδους που χρησιμοποιούνται στα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων.

Η αντλία σας μπορεί να κάνει τον έλεγχο γλυκόζης αίματος πιο εύκολο όταν ταξιδεύετε. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις δόσεις εφόδου για τα γεύματα τα οποία λαμβάνετε σε μη προγραμματισμένες ώρες, για όσα είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από τα συνηθισμένα, ή για τα πρόχειρα γεύματα που θέλετε να λάβετε για να περάσει η ώρα σας.  

Πρέπει επίσης να προσαρμόσετε την αντλία σας σε αλλαγές της καθημερινής σας δραστηριότητας, όπως το να κοιμάστε πιο αργά.
Ο τρόπος που προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας και τι χρειάζεται να πάρετε εξαρτάται από το πού πηγαίνετε και για πόσο χρονικό διάστημα. Αυτά που απαιτούνται για μια σύντομη εγχώρια πτήση και τις διακοπές εντός της χώρας σας θα είναι διαφορετικά από αυτά που απαιτεί μια μακρινή πτήση σε διαφορετική ζώνη ώρας.

 • Επιπλέον μπαταρίες για την αντλία
 • Ινσουλίνη (και κατάλληλο δοχείο αποθήκευσης)
 • Προμήθειες αντλίας
 • Συσκευή ινσουλίνης τύπου πένας ή σύριγγες
 • Ταινίες μέτρησης κετονών
 • Κιτ γλυκαγόνης έκτακτης ανάγκης
 • Εξοπλισμός ελέγχου σακχάρου αίματος
 • Υδατάνθρακες για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας και επιπλέον τρόφιμα όπως μπάρες δημητριακών οι οποίες είναι εύκολες στη μεταφορά

Άλλα πράγματα για να εξετάσετε:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας του γιατρού σας και της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης για τον διαβήτη καθώς και υπηρεσίες σχετικά με τον διαβήτη στον τόπο προορισμού σας
 • Φορέστε ή μεταφέρετε μαζί σας την ιατρική ταυτότητα η οποία να αναφέρει ότι έχετε διαβήτη και ότι χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης
 • Είναι επίσης μια καλή ιδέα να πάρετε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή για τη διάρροια και τη ναυτία
 • Πάρτε μαζί σας τον οδηγό της αντλίας και έναν κατάλογο με όλες τις ρυθμίσεις της αντλίας
 • Εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό μπορεί να θέλετε έχετε γραπτά χρήσιμες φράσεις στη γλώσσα της χώρας που πηγαίνετε π.χ. "Έχω διαβήτη, παρακαλώ δώστε μου λίγη ζάχαρη ή κάτι να φάω".
 • Ελέγξτε εάν μπορείτε να πάρετε μαζί σας τις προμήθειές σας στη χώρα προορισμού σας.

Να έχετε πάντα μαζί σας φαρμακευτική αγωγή, σνακς, προμήθειες αντλιών και μια επιστολή από τον γιατρό στην αποσκευή που θα έχετε μαζί σας όταν πετάτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η αποσκευή σας μπορεί να χαθεί, ή μπορεί να έχετε απρογραμμάτιστες καθυστερήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ινσουλίνη στις αποσκευές που αφήνετε στον έλεγχο του check-in μπορεί να εκτεθούν σε ακραίες (συχνά ψύξη) θερμοκρασίες.

Ένας καλός κανόνας είναι να συσκευάζετε διπλάσιες ποσότητες προμηθειών από αυτές που χρειάζεστε κανονικά, σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε προβλήματα.

Οι προμήθειες της αντλίας μπορεί να είναι πιο ακριβές όταν τις αγοράζετε σε άλλη χώρα, ή οι συγκεκριμένες σας προμήθειες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες, άρα θα πρέπει να διασφαλίζετε ότι το έχετε ελέγξει πρώτα μαζί μας καλώντας την τοπική γραμμή εξυπηρέτησης προκειμένου να μην έχετε απροσδόκητες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχει "συνταγή" προσέγγιση όταν πρόκειται για την προσαρμογή των βασικών τιμών για τις διαφορετικές ζώνες ώρες. Όταν προγραμματίζετε ένα ταξίδι, συμβουλευτείτε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσετε τη διαδρομή και οποιεσδήποτε προσαρμογές μπορεί να χρειαστείτε.

Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας έναν κατάλογο των βασικών τιμών σας και άλλων ρυθμίσεων αντλίας μαζί σας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε την αντλία σας στη νέα ώρα προορισμού οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πτήσης σας - οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτή την αλλαγή όταν φθάνουν στον προορισμό τους. Είναι πολύ σημαντικό, παρ'όλα αυτά, να αλλάξετε την ώρα σε αυτή του προορισμού σας, καθώς οι ρυθμίσεις του βασικού ρυθμού μπορεί να είναι διαφορετικές κατά τη διάρκεια της νύχτας από αυτές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δεν αλλάξετε την ώρα, μπορεί να λάβετε μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι αρκετή τη νύχτα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα όταν επιστρέψετε στην αρχική σας ζώνη ώρας. 

Είναι καλή ιδέα να σηκώνεστε και να περπατάτε κατά τη διάρκεια μακρινών πτήσεων και να πίνετε πολύ νερό - αυτό συμβάλει στην αποτροπή θρόμβων αίματος κάτι που μπορούν να εμφανίσουν άνθρωποι με ή χωρίς διαβήτη.

Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορεί να είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά εξαιτίας του άγχους ή των αλλαγών στη διατροφή, άρα θα πρέπει να ελέγχετε τη γλυκόζη αίματος πιο συχνά.

Ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ

 • Στις ΗΠΑ, οι επιστολές των γιατρών δεν αποτελούν πλέον επαρκή απόδειξη ιατρικής ανάγκης όταν μεταφέρετε σύριγγες. Για να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο με σύριγγες και άλλες συσκευές ινσουλίνης, θα πρέπει να έχετε ένα φιαλίδιο ινσουλίνης με επαγγελματική, φαρμακευτική, προτυπωμένη ετικέτα η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια το φάρμακο. Δεν γίνονται εξαιρέσεις. Εάν η συνταγή αναφέρεται στο εξωτερικό του κουτιού της ινσουλίνης, τότε θα πρέπει να το έχετε μαζί σας και αυτό.
 • Η ώρα check-in στις ΗΠΑ ακόμα και για τις εγχώριες πτήσεις είναι 2 ώρες ούτως ώστε να καταστεί εφικτό περάσετε όλους τους ελέγχους ασφαλείας.
 • Στις ΗΠΑ θα πρέπει να ενημερώσετε τους ελεγκτές ασφαλείας ότι έχετε διαβήτη, ότι φοράτε αντλία και ότι μεταφέρετε προμήθειες μαζί σας.

Η εξέταση με μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιεί εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία και κύματα ραδιοσυχνοτήτων για να δημιουργήσει εικόνες οργάνων και δομών στο εσωτερικό του σώματος. Αυτά τα ισχυρά μαγνητικά πεδία μπορούν να βλάψουν την αντλίας σας και πιθανών να την αφαιρέσουν από το σώμα σας. Ο σωληνίσκος των σετ έγχυσης (ο οποίος δεν περιλαμβάνει μέταλλο) περιλαμβανομένων των: Mio, Sof-set, Quick-set and Silhouette μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας χωρίς να ανησυχείτε.

Πριν τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) ακτινογραφίας, αξονικής τομογραφίας ή θεραπευτικής διαθερμίας ή άλλου τύπου έκθεσης σε ακτινοβολία, θα πρέπει να αποσυνδέσετε προσωρινά την αντλία σας, τον πομπό σας και τον αισθητήρα γλυκόζης πριν μπείτε στο δωμάτιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη εξέταση και πώς μπορεί να επηρεάσει την αντλία σας παρακαλώ επικοινωνήστε με την τοπική γραμμή εξυπηρέτησης.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Όταν είστε άρρωστοι, είναι δύσκολο να φροντίσετε τον διαβήτη σας, όμως πρέπει. Εάν είστε πάρα πολύ άρρωστοι για να φροντίσετε τον διαβήτη σας προσεκτικά, ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει. Εάν δεν υπάρχει κάποιος για να σας βοηθήσει, ζητήστε τη βοήθεια της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης για τον διαβήτη σας. 

Η διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας ή λοίμωξης απαιτεί συχνό έλεγχο της γλυκόζης αίματος και των κετονών ούρων. Η ασθένεια και η λοίμωξη επιβαρύνουν τον οργανισμό και συχνά αυξάνεται η γλυκόζη αίματος. Η αντλία ινσουλίνης σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε προσαρμογές για να ανταποκρίνεστε εύκολα και γρήγορα στην ασθένεια και τη λοίμωξη. Ακόμα και εάν δεν είστε σε θέση να φάτε, χρειάζεστε ινσουλίνη. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, η βασική ινσουλίνη σας μπορεί να είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σας για ινσουλίνη, ή μπορεί να χρειαστείτε να αυξήσετε την ινσουλίνη σας λαμβάνοντας συχνές διορθωτικές δόσεις εφόδου, αυξάνοντας τον ρυθμό χορήγησης βασικής ινσουλίνης, ή και τα δύο.
Πρωτόκολλο ημέρας ασθενείας

 • Ελέγξτε τη γλυκόζη αίματος και τις κετόνες ούρων κάθε 2 ώρες, 24 ώρες την ημέρα.
 • Ελέγξτε τις κετόνες ούρων κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα.
 • Κρατήστε πιο ακριβή αρχεία των τιμών γλυκόζης αίματος, των κετονών, της φαρμακευτικής αγωγής, του πυρετού και όλων των άλλων συμπτωμάτων
 • Λάβετε επιπλέον ινσουλίνη κάθε φορά που η γλυκόζη αίματός σας είναι 14 mmol/l (250mg/dL) ή μεγαλύτερη και όταν οι τιμές κετονών είναι μέτριες ή υψηλές.
 • Έχετε υπόψη σας ότι η επιπλέον ινσουλίνη και τα υγρά απαιτούνται όταν υπάρχουν κετόνες ούρων, ακόμα και εάν η γλυκόζη αίματός σας είναι εντός εύρους.

Εάν κάνετε έμετο, πρέπει να καλέσετε τον ενδοκρινολόγο σας, τον θεράποντα ιατρό σας (παθολόγο), ή τον εκπαιδευτή σας για τον διαβήτη για σωστή αντιμετώπιση με υγρά και ινσουλίνη για την αποτροπή διαβητικών επεισοδίων.

Πρέπει να έχετε πάντα τα ακόλουθα στο σπίτι και να τα μεταφέρετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε:

 • Υγρά που περιέχουν ζάχαρη (λεμονάδα, κόλα ή παρόμοια, καραμέλες, ζελέ, κ.λπ.) για να αντικαταστήσετε τα στερεά τρόφιμα.
 • Υγρά χωρίς ζάχαρη (διαιτητικά ποτά, ζωμούς, ζωμό κοτόπουλου) για την αντικατάσταση των χαμένων υγρών.
 • Θερμόμετρο.
 • Φαρμακευτική αγωγή για πυρετό, βήχα, συμφόρηση, ναυτία και έμετο.
 • Επιπλέον γλυκόζη αίματος και ταινίες κετονών.
 • Κιτ γλυκαγόνης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Είτε πρόκειται για μια ημέρα στην παραλία είτε απλά γιατί θέλετε να πάρετε "ρεπό από την αντλία", η επιστροφή στις ενέσεις μπορεί να είναι πιο εύκολη εάν καθορίσετε ένα πρόγραμμα εκ των προτέρων. Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες για να βοηθήσουν εσάς και τον επαγγελματία υγείας σας να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα για εσάς.

Σημείωση: Οι οδηγίες παρατίθενται με την υπόθεση ότι συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την αντλία ινσουλίνης σας (πιο συχνά με ταχείας δράσης Humalog® ή NovoRapid®), αλλά ότι τη λαμβάνετε με ένεση.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη φροντίδα σας ενώ έχετε αποσυνδεθεί από την αντλία ινσουλίνης σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σας. Για απορίες σχετικά με τη χρήση των λειτουργιών της αντλίας ινσουλίνης Medtronic Diabetes, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Medtronic Diabetes.

Humalog είναι σήμα κατατεθέν της Eli Lilly and Company.
NovoRapid είναι σήμα κατατεθέν της Novo Nordisk A/S. 

Έως και 1 ώρα

 • Έλεγχος: Έλεγχος της γλυκόζης αίματος (BG) πριν την αποσύνδεση
 • Βασική ινσουλίνη: Δεν απαιτούνται ενέσεις
 • Άσκηση: Ελέγξτε τη γλυκόζη αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Παρακολουθήστε με προσοχή το 24ωρο που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση. Μειώστε τη δόση(εις) (βασική και εφόδου) αναλόγως
 • Ινσουλίνη δόσης εφόδου: Κάνετε την ένεση (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να καλύψετε τους υδατάνθρακες σύμφωνα με την αναλογία ινσουλίνη-υδατάνθρακες και με βάση τη γλυκόζη αίματος. Κάνετε ένεση(εις) (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να διορθώσετε την υψηλή γλυκόζη αίματος χρησιμοποιώντας τον τύπο διόρθωσης. Εάν η γλυκόζη αίματος είναι >13 mmol/L (234 mg/dL), ελέγξτε τις κετόνες

Έως και 4 ώρες

 • Έλεγχος: Έλεγχος της γλυκόζης αίματος (BG) πριν την αποσύνδεση, πριν τα γεύματα και κατά την 3η με 4η ώρα
 • Βασική ινσουλίνη: Κάνετε ένεση ίση με τη βασική δόση που έχει χαθεί
 • Άσκηση: Ελέγξτε την BG πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Παρακολουθήστε με προσοχή το 24ωρο που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση. Μειώστε τη δόση(εις) (βασική και εφόδου) αναλόγως
 • Ινσουλίνη - δόση εφόδου: Κάνετε την ένεση (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να καλύψετε τους υδατάνθρακες σύμφωνα με την αναλογία ινσουλίνη-υδατάνθρακες και με βάση τη γλυκόζη αίματος. Κάνετε ένεση(εις) (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να διορθώσετε την υψηλή γλυκόζη αίματος χρησιμοποιώντας τον τύπο διόρθωσης. Εάν η γλυκόζη αίματος είναι μεγαλύτερη από 13 mmol/L (234 mg/dL), ελέγξτε τις κετόνες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας

 • Έλεγχος: Έλεγχος της γλυκόζης αίματος (BG) πριν κοιμηθείτε, & ρυθμίστε τον συναγερμό/ξυπνητήρι για να ελέγχετε κάθε 3 με 4 ώρες.
 • Βασική ινσουλίνη: Κάθε 4 ώρες, κάνετε ένεση ίση με τη βασική δόση που έχει χαθεί.
 • Άσκηση: Ελέγξτε τη γλυκόζη αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Παρακολουθήστε με προσοχή το 24ωρο που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση. Μειώστε τη δόση(εις) (βασική και εφόδου) αναλόγως.
 • Ινσουλίνη - δόση εφόδου: Κάνετε την ένεση (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να καλύψετε τους υδατάνθρακες σύμφωνα με την αναλογία ινσουλίνη-υδατάνθρακες και με βάση τη γλυκόζη αίματος. Κάνετε ένεση(εις) (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να διορθώσετε την υψηλή γλυκόζη αίματος χρησιμοποιώντας τον τύπο διόρθωσης. Εάν η BG είναι μεγαλύτερη από 13 mmol/L (234 mg/dL), ελέγξτε τις κετόνες.

Έως και 24 ώρες (ή περισσότερο)

 • Έλεγχος: Έλεγχος της γλυκόζης αίματος πριν τα γεύματα, κάθε 3-4 ώρες και πριν κοιμηθείτε.
 • Βασική ινσουλίνη: Κάθε 4 ώρες, κάνετε ένεση ίση με τη βασική δόση που έχει χαθεί.
 • Άσκηση: Ελέγξτε την BG πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Παρακολουθήστε με προσοχή το 24ωρο που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση. Μειώστε τη δόση(εις) (βασική και εφόδου) αναλόγως.
 • Ινσουλίνη - δόση εφόδου: Κάνετε την ένεση (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να καλύψετε τους υδατάνθρακες σύμφωνα με την αναλογία ινσουλίνη-υδατάνθρακες και με βάση τη γλυκόζη αίματος. Κάνετε ένεση(εις) (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να διορθώσετε την υψηλή γλυκόζη αίματος χρησιμοποιώντας τον τύπο διόρθωσης. Εάν η γλυκόζη αίματος είναι μεγαλύτερη από 13 mmol/L (234 mg/dL), ελέγξτε τις κετόνες.

Περισσότερο από 1 ημέρα

 •  Έλεγχος: Συστήνεται ο συχνός έλεγχος της BG για τον βέλτιστο έλεγχο.
 • Βασική ινσουλίνη: Για λόγους ευκολίας, ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να συνταγογραφήσει μακράς δράσης ινσουλίνη αντί για ταχείας δράσης ινσουλίνη.
 • Άσκηση: Ελέγξτε την BG πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Παρακολουθήστε με προσοχή το 24ωρο που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση. Μειώστε τη δόση(εις) (βασική και εφόδου) αναλόγως.
 • Ινσουλίνη δόσης εφόδου: Κάνετε την ένεση (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να καλύψετε τους υδατάνθρακες σύμφωνα με την αναλογία ινσουλίνη-υδατάνθρακες και με βάση τη γλυκόζη αίματος. Κάνετε ένεση(εις) (ή επανασυνδέστε/δόση εφόδου) για να διορθώσετε την υψηλή γλυκόζη αίματος χρησιμοποιώντας τον τύπο διόρθωσης. Εάν η BG είναι μεγαλύτερη από 13 mmol/L (234 mg/dL), ελέγξτε τις κετόνες.

ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

Υπενθύμιση θερινής ώρας

Η συσκευή σας δεν θα ενημερωθεί αυτόματα για τη θερινή ώρα άρα θα χρειαστεί να το κάνετε χειροκίνητα όταν αλλάζετε τα ρολόγια σας. Η αλλαγή της ώρας είναι απλή και εύκολη. 

Απλά κάνετε κλικ στο μοντέλο της συσκευής σας παρακάτω, για οδηγίες.

MiniMed™ Paradigm™ Veo™

Paradigm™ 522/722

Paradigm™ 515/715

Paradigm™ 512/712

Paradigm™ 511

508

507C

507

506

Απαιτείται ο Adobe Reader για να διαβαστούν ή να εκτυπωθούν τα παραπάνω έγγραφα. Επίσης, θυμηθείτε να συγχρονίσετε τα ρολόγια του υπολογιστή σας και των συσκευών σας, προκειμένου να διατηρήσετε την ακρίβεια της ώρας για τα δεδομένα όταν χρησιμοποιείτε το λογισμικό Medtronic CareLink™ Personal ή το λογισμικό SolutionsTM για να μεταφορτώσετε τα δεδομένα της αντλίας σας. Για βοήθεια σχετικά με τη ρύθμιση της ώρας στα Windows του υπολογιστή σας, επισκεφθείτε το www.microsoft.com.