Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 αναρωτιούνται πώς μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.
Οι μακροχρόνιες επιπλοκές είναι πιθανό να εμφανιστούν όταν έχεις διαβήτη για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικότερα όταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος είναι σταθερά υψηλά (υπεργλυκαιμία). Αυτό μπορεί να επηρεάσει όργανα του σώματος όπως τα μάτια, την καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια.

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως:

  • Μη λήψη αρκετής ποσότητας ινσουλίνης, που να αντιστοιχίζεται με την πρόσληψη τροφής
  • Προσπάθεια αποφυγής της υπογλυκαιμίας και άρα σκόπιμα διατήρηση υψηλών επίπεδων γλυκόζης
  • Ανακρίβεια στον υπολογισμό των δόσεων ινσουλίνης
  • Παράλειψη ενέσεων/ bolus δόσεων
  • Ανεπαρκείς μετρήσεις/παρακολούθηση των επίπεδων σακχάρου


Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών που προκαλούνται από την υπεργλυκαιμία, είναι σημαντική η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου εντός στόχου όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ;

Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη σχετίζονται γενικά με το κυκλοφορικό σύστημα. Τόσο τα μικρά (μικροαγγειακές) όσο και τα μεγάλα (μακροαγγειακές) αιμοφόρα αγγεία μπορούν να επηρεαστούν από μεγάλες περιόδους υψηλής γλυκόζης αίματος.

Μικροαγγειακές
Η υπερβολική γλυκόζη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία θα τα βλάψει με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας προβλήματα όρασης, ηπατική νόσο, νευρική βλάβη, ή κυκλοφορικά προβλήματα.

Mακροαγγειακές
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (καρδιακές προσβολές), περιφερική αγγειακή νόσο ή εγκεφαλικά επεισόδια.

 

 

Μειώνοντας τις επιπλοκές

Ανακαλύψτε πώς η αντλία έχει βοηθήσει όσους ζουν με διαβήτη τύπου 1 και πώς κατόρθωσαν να ελέγχουν καλύτερα την κατάστασή τους.