Η κατανόηση του διαβήτη και η επίδραση του φαγητού στα επίπεδα της γλυκόζης σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του διαβήτη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει όταν έχει διαβήτη. Παρ'όλα αυτά διάφορα φαγητά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης με διαφορετικούς τρόπους. Ο προγραμματισμός του φαγητού, η κατανόηση της πρόσληψης υδατανθράκων και ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για τη διαχείριση του διαβήτη.

Η μέτρηση των υδατανθράκων είναι μια προσέγγιση στον προγραμματισμό των γευμάτων. Όταν υπάρχει η κατάλληλη γνώση πάνω σε αυτό, καθίσταται εφικτή η επιτυχής αντιστοίχηση των αναγκών ινσουλίνης και διασφαλίζεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις επιλογές του φαγητού.

Όλα τα είδη τροφών εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, λιπαρά ή υδατάνθρακες. Από αυτές τις τρεις, το κύριο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος (σακχάρου) είναι οι υδατάνθρακες. Όταν οι υδατάνθρακες υποβάλλονται σε πέψη μετατρέπονται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη εισέρχεται στην αιματική κυκλοφορία και προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, συνήθως 15 λεπτά μετά το γεύμα, ανάλογα με το είδος του φαγητού. Ακολούθως, απαιτείται ινσουλίνη για να επιτρέψει στο σάκχαρο υπό μορφή γλυκόζης να μεταφερθεί από το αίμα στα κύτταρα για την παροχή ενέργειας.

Γνωρίζοντας τον τρόπο υπολογισμού των υδατανθράκων στο φαγητό, καθίσταται ευκολότερη η αντιστοίχιση της ποσότητας της απαιτούμενης ινσουλίνης. Αυτό είναι γνωστό ως υπολογισμός υδατανθράκων.

Ποια τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες

 • Αμυλούχα: Ψωμιά, δημητριακά, κράκερς, ρύζι, μακαρόνια και σιτάρι
 • Αμυλούχα λαχανικά: Πατάτες, μπιζέλια, φασόλια και καλαμπόκι
 • Φρούτα και χυμοί φρούτων
 • Γάλα και γιαούρτι
 • Γλυκά: Μέλι, ζάχαρη, σιρόπια, ζελέ, γλυκά, ισοτονικά ποτά, μπισκότα, κέικ, πάστες, παγωτά και πουτίγκες

Δύο μέθοδοι μέτρησης υδατανθράκων:

 • Σύστημα Ισοδύναμων Υδατανθράκων
  Αυτό είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη μέτρηση ποσότητας τροφίμων που περιέχουν 12-15 γραμμάρια υδατανθράκων. Κάθε μερίδα τροφίμου που περέχει 12-15 γραμμαρία υδατανθράκων ισούται με ένα ισοδύναμο υδατάνθρακα.
   
 • Σύστημα Γραμμαρίων Υδατανθράκων
  Αυτό είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη ζύγιση και τον υπολογισμό του ακριβή αριθμού γραμμαρίων υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Οι ζυγαριές, οι ετικέτες τροφίμων, οι λίστες τροφίμων και τα βιβλία προγραμματισμού γευμάτων είναι χρήσιμα εργαλεία για τον υπολογισμό των γραμμαρίων υδατανθράκων.

ΜΙΑ ΦΕΤΑ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ή ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ. ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΜΟΥ, ΜΠΟΡΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΩ ΤΗ ΔΟΣΗ ΜΟΥ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ.
- DELPHINE

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

Μετά το φαγητό, η τροφή διασπάται σε γλυκόζη η οποία είναι απαραίτητη για την παροχή ενέργειας στον οργανισμό για να πραγματοποιήσει με τη σειρά του όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Ο οργανισμός μας χρειάζεται την ινσουλίνη, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγεται από το πάγκρεας, προκειμένου να βοηθήσει στη μεταφορά της γλυκόζης από την αιματική κυκλοφορία στα κύτταρα.

Όταν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, η γλυκόζη θα παραμείνει στο αίμα, αφήνοντας τα κύτταρα χωρίς ενέργεια. Αυτά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν τα πιο οξεία κλινικά σημεία και συμπτώματα του διαβήτη. Για τη θεραπεία και διαχείριση του διαβήτη είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της καταγραφής γλυκόζης αίματος, της πρόσληψης υδατανθράκων, των σωματικών δραστηριοτήτων και των αναγκών σε ινσουλίνη για τη διασφάλιση ικανοποιητικής ρύθμισης και μείωσης του κινδύνου επιπλοκών.

Η διατροφή και ο υπολογισμός των υδατανθράκων αποτελούν σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του διαβήτη. Επικοινωνήστε με την ομάδα εκπαίδευσης για περισσότερες πληροφορίες.

Η υπογλυκαιμία αναφέρεται στην πτώση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος κάτω από 70 mg/dl, αν και ο ακριβής αριθμός μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων. Στην περίπτωση ήπιας υπογλυκαιμίας, τα συμπτώματα είναι αισθητά, και μπορεί να ληφθεί δράση για να αποτραπεί η επιδείνωση τρώγοντας ή πίνοντας κάτι που περιέχει υδατάνθρακες. Η σοβαρή υπογλυκαιμία χρήζει βοήθειας από άλλο άτομο και μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη

 

Μπορεί να αποτελεί πρόκληση η επίτευξη και η διατήρηση του στόχου της HbA1C με παράλληλη μείωση του κινδύνου υπογλυκαιμίας. Παρόλα αυτά, κατανοώντας τις ανάγκες του οργανισμού και μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται η γλυκόζη αίματος εντός των προτεινόμενων ορίων, είναι εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.

 

 

HbA1c: ένας σημαντικός δείκτης μέτρησης του πόσο αποτελεσματικά ρυθμίζεται ο διαβήτης. Ουσιαστικά, μετρά τη ποσότητας της γλυκόζης που έχει προσκολληθεί σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο στη διάρκεια των τελευταίων 2 με 3 μηνών, για την αξιολόγηση του επιπέδου της ρύθμισης του διαβήτη.

Επομένως, ως άτομο που έχω διαγνωστεί με διαβήτη,
πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τη ρύθμιση της γλυκόζης μου και να έχω ευελιξία στα γεύματα μου;

ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη και στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης υπό έλεγχο. Με το Σχήμα Πολλαπλών Ενέσεων (MDI) μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τα καθυστερημένα γεύματα, την παράλειψη των γευμάτων ή τις διάφορες δίαιτες. Με μια αντλία ινσουλίνης το φαγητό μπορεί να γίνει ευκολότερο και τα είδη και η ώρα των γευμάτων πιο ευέλικτα.

Μια αντλία ινσουλίνης είναι μια μικρή συσκευή, σχεδόν στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, η οποία μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε μια ζώνη, μέσα σε μια τσέπη, ή ακόμα και σε έναν στηθόδεσμο.

Η αντλία ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει εσάς, και την θεραπευτική σας ομάδα να μιμηθείτε ευκολότερα τον τρόπο με τον οποίο ένα υγιές πάγκρεας παρέχει τη βασική ινσουλίνη στον οργανισμός σας χορηγώντας μικρές ποσότητες ταχείας δράσης ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μπορεί να συμβάλλει στην ανάγκη για καλύτερη προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης, ειδικότερα μετά τα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και ως εκ τούτου να βοηθήσει να επιτύχετε καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης σας.

Κλινικές μελέτες* επιβεβαιώνουν ότι πολλοί ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 διάφορων ηλικιών που μεταβαίνουν από πολλαπλές καθημερινές ενέσεις σε θεραπεία με αντλία ινσουλίνης αναφέρουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους και αυξημένη ικανοποίηση με την θεραπεία τους.

"Όταν ξεκίνησα τη θεραπεία με MDI, έκανα 2 ενέσεις μακράς δράσης ινσουλίνης σε συγκεκριμένες ώρες κι έτσι έπρεπε να ξυπνάω νωρίς ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Για τα γεύματά μου, δεν μετρούσα τους υδατάνθρακες, έπρεπε να τρώω την ίδια ποσότητα φαγητού και λαχανικών κάθε μέρα. Ήταν πολύ βαρετό. Για να είμαι ειλικρινής, τώρα που μετράω τους υδατάνθρακες και χρησιμοποιώ το Bolus Wizard στην αντλία μου, δε μπορώ να φανταστώ πως τα κατάφερνα πριν!"

- FABIENNE

 

 

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης λόγω της ικανότητας προσαρμογής της χορήγησης ινσουλίνης, μειώνοντας τους κινδύνους υπογλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας. Με τη θεραπεία με αντλία ινσουλίνης οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από:

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΟΣΗΣ

Ο υπολογισμός της απαιτούμενης ποσότητας ινσουλίνης μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές διαφορετικές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως μέρος της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 640G, η ενσωματωμένη λειτουργία Bolus Wizard™ βοηθά στη διασφάλιση ακριβέστερης δοσολογίας λαμβάνοντας υπόψη την ινσουλίνη που υπάρχει ήδη στο σώμα, την τρέχουσα τιμή σακχάρου, την πρόσληψη των υδατανθράκων και τις προσωπικές σας ρυθμίσεις ινσουλίνης.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ

Ακριβής ποσότητα ινσουλίνης ταχείας δράσης χορηγείται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μεσω του σετ έγχυσης, το οποίο αφαιρείται εύκολα και αντικαθίσταται κάθε 2 έως 3 ημέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα ώστε να επιτρέπει την άσκηση ή κατά τη διάρκεια κάποιας ασθένειας ή την χορήγηση μικρών δόσεων για την κάλυψη σνακ. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι με ακόμα μία ένεση. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή προσωρινού βασικού ρυθμού όπου σας επιτρέπει την ποσοστιαία μείωση του βασικού ρυθμού, μια επιλογή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G προσφέρει την πρόσθετη ευκολία ενός ασύρματα συνδεδεμένου μετρητή γλυκόζης αίματος. Αυτός ο μετρητής στέλνει αυτόματα τις τιμές σακχάρου στην αντλία, επιτρέποντας έτσι ακριβέστερους υπολογισμούς δόσης μέσω του Bolus Wizard™. Αποθηκεύει επίσης αυτές τις πληροφορίες σε ένα ψηφιακό ημερολόγιο μαζί με τις δόσεις ινσουλίνης σας.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ;

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από μια αντλία ινσουλίνης. Γενικά, εάν βιώνουν οτιδήποτε από τα παρακάτω, είναι εφικτό να πάνε καλύτερα με μια αντλία ινσουλίνης.

 • Φόβος για τις βελόνες    
 • Δυσκολία στη διαχείριση υψηλών και χαμηλών σακχάρων
 • Φόβος υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας         
 • HbA1c εκτός στόχου            
 • Μειωμένη αντίληψη των υπογλυκαιμιών
 • Ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπλοκές  
 • Αναζήτηση ευελιξίας στην καθημερινότητα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ MINIMED™ 640G

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G διατίθεται με την ενσωματωμένη λειτουργία της Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM) και το Λογισμικό Διαχείρισης Θεραπείας CareLink™.

Σε συνδυασμό με το CGM, η αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G είναι σήμερα το μοναδικό σύστημα αντλίας ινσουλίνης με την έξυπνη τεχνολογία SmartGuard™ η οποία βοηθά στη μείωση των επεισοδίων υπογλυκαιμίας*. Εάν τα επίπεδα της γλυκόζης σας έχουν πτωτική τάση και πλησιάζουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, το SmartGuard™ προβλέπει ότι πλησιάζετε σε χαμηλά επίπεδα και σταματά αυτόματα την χορήγηση ινσουλίνης, 30 λεπτά νωρίτερα. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης σας επανέλθουν, θα ξαναρχίσει αυτόματα την παροχή ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του κλασσικού αυτοελέγχου (SMBG) διότι το Σύστημα MiniMed™ 640G σας ειδοποιεί έγκαιρα προτού ξεπεραστούν τα προκαθορισμένα όρια και επιπλέον σας επιτρέπει να παρακολουθείτε και τις τρέχουσες τάσεις των τιμών της γλυκόζης.