ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ;

Μέσα από τις απλές ερωτήσεις που ακολουθούν και από τις σχετικές απαντήσεις, μπορείτε να κατανοήσετε τι είναι η αντλία ινσουλίνης καθώς και πως λειτουργεί η θεραπέια, βοηθώντας σας να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας υπό έλεγχό ενώ ταυτόχρονα διατηρείτε και τον τρόπο ζωής σας.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

 • Τα οφέλη της Θεραπείας με Αντλία Ινσουλίνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Η αντλία ινσουλίνης είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου που μπορεί εύκολα να φορεθεί στη ζώνη, σε μια τσέπη ή ακόμα και να τη στερεώσετε σε ένα στηθόδεσμο κι έτσι να είναι κυριολεκτικά αόρατη στους άλλους, επιτρέπωντάς σας μια πολύ διακριτκή θεραπεία.

Η αντλία μπορέι να σας βοηθήσει να μιμηθείτε τον τρόπο που ένα υγιές πάγκρεας λειτουργεί: η αντλία, μέσω της συνεχής υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης (CSII), υποκαθιστά την ανάγκη για συχνές ενέσεις, χορηγώντας ακριβείς δόσεις ταχείας δράσης ινσουλίνης, 24 ώρες το 24ωρο ώστε να ταιριάξει στις ανάγκες του οργανισμού σας.

 • Βασικός Ρυθμός:  Ένας προγραμματισμένος ρυθμός ινσουλίνης αποτελείται από μικρές ποσότητες ινσουλίνης οι οποίες χορηγούνται συνεχώς, μιμώντας έτσι την παραγωγή βασικής ινσουλίνης από το πάγκρεας που χρειάζεται ο οργανισμός για τις βασικές του λειτουργίες.  Ο προγραμματισμένος ρυθμός αποφασίζεται από τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί και βασίζεται αποκλειστικά στις ατομικές σας ανάγκες. Αυτή η χορήγηση βασικού ρυθμού μπορεί  επίσης να εξατομικευτεί βάσει των πολύ συγκεκριμένων καθημερινών σας αναγκών, για παράδειγμα μπορέι να ανασταλεί, να αυξηθεί ή να μειωθεί για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο: κάτι που δεν έινα εφικτό με την βασική ινσουλίνη βραδείας δράσης. 

 • Δόση - Bolus: Επιπλέον δόση μπορεί να χορηγηθεί κατά περίπτωση, προκειμένου να καλύψετε το φαγητό που σκοπεύέτε να καταναλώσετε ή να διορθώσετε μία υψηλή τιμή γλυκόζης. Οι αντλίες ινσουλίνης διαθέτουν υπολογιστές δόσης που σας βοηθούν να υπολογίσετε τις μονάδες  της δόσης βάσει των προσωπικών σας ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν προκαθοριστεί από τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί και πάλι βάσει των δικών σας αναγκών.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ;

Η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης προσφέρει πολλαπλά κλινικά οφέλη συγκριτικά με το πολλαπλό σχήμα ενέσεων όπως1,2:

 • καλύτερος έλεγχος της HbA1c
 • λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια
 • μείωση των γλυκαιμικών διακυμάνσεων

Μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης, ιδιαίτερα στα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη καλύτερης γλυκαιμικής ρύθμισης.

Η αντλία ινσουλίνης MiniMed® 640G μπορεί επίσης να σας προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα, εξαιτίας της ικανότητας της να προσαρμόζει επακριβώς την χορήγηση ινσουλίνης:

 • Μεγαλύτερη ευκολία στη δόση: ο υπολογισμός της απαιτούμενης δόσης ινσουλίνης μπορεί να γίνει μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στην αντλία MiniMed 640G , το ενσωματωμένο πρόγραμμα Bolus Wizard®σας βοηθάει να εξασφαλίζετε κάθε φορά ακριβή δοσολογία, λαμβάνωντας υπόψη την ενεργή ινσουλίνη που δρα ήδη στον οργανισμό σας, την τρέχουσα τιμή γλυκόζης, τους υδατάνθρακες που σκοπεύετε να καταναλώσετε καθώς και τις προσωπικές σας ρυθμίσεις της ινσουλίνης με σκοπό να καθορίσει τη σωστή δόση.
 •  Μεγαλύτερη ευελιξία: η αντλια MiniMed 640G μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να σας επιτρέπει να ασκείστε, ή σε περιόδους ασθένειας ή να σας χορηγεί πολύ μικρές δόσεις ινσουλίνης ώστε να καλύπτετε γεύματα και σνακ. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή του προσωρινού βασικού ρυθμού ώστε να μειώνετε ή να αυξάνετε αναλογικά το βασικό σας ρυθμό, μια επιλογή που θα μπορούσατε να θέσετε σε λειτουργία κατά την άσκηση ή σε περίπτωση ασθένειας, για παράδειγμα.     
 • Μεγαλύτερη άνεση: Η MiniMed 640G προσφέρει την επιπλέον άνεση ενός μετρητή σακχάρου αίματος, ο οπόιος συνδέεται ασύρματα με την αντλία σας. Ο μετρητής αυτός, στέλνει αυτόματα τις μετρήσεις του σακχάρου σας κατευθείαν στην αντλία, επιτρέποντας σας με αυτό το τρόπο ακριβέστερο υπολογισμό δόσης μέσω του Bolus Wizard καθώς και πιο εύκολη χορήγηση των δόσεων ινσουλίνής (bolus).

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΠΩΣ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ;

Η αντλία ινσουλίνης (1) έχει ένα εξάρτημα που κρατά το ρεζερβουάρ (2) που περιέχει την ινσουλίνη. Από το ρεζερβουάρ της αντλίας, η ινσουλίνη χορηγείται μέσα στον οραγανισμό σας μέσω ενός σετ έγχυσης (3). Το σετ έγχυσης τοποθετείται στο σώμα σας με τη βοήθεια της συσκευής εισαγωγής του σετ έγχυσης (4) και εγχύει μέσω ενός μικροσκοπικού εύκαμπτου σωλήνα, που ονομάζεται κάννουλα και η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σας. Το σετ έγχυσης συνδέεται με το ρεζερβουάρ μέσω ενός μικρού σωλήνα και μπορείτε να το αποσυνδέετε και να το επανασυνδέετε από το σώμα σας οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα σας είναι πολύ χρήσιμο, όταν για παράδειγμα θέλετε να κολυμπήσετε, να κάνετε ντους ή να αθληθείτε.

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Όλα τα σετ έγχυσης και τα ρεζερβουάρ της MiniMed αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα με την αντλία παρέχοντας μια μοναδική σύνδεση, σχεδιασμένη για μια πιο ασφαλή εφαρμογή από τη συμβατική σύνδεση. Το κυριότερο κομμάτι αυτού του συστήματος είναι το MiniMed Connection, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας,*, unique  μοναδικό σε κάθε σετ έγχυσης.

Αντλία Ινσουλίνης

 Μια μικρή, ανθεκτική ιατρική συσκευή η οποία αποτελείται από:

- Κουμπία για να προγραμματίζετε την ινσουλίνη σας  και  να πλοηγηθείτε μέσα στο μενού
- Έγχρωμη Οθόνη LCD για να σας δείχνει τι προγραμματίζετε
- Θέση μπαταρίας για 1 αλκαλική μπαταρία ΑΑ
- Θέση Δεξαμενής /Ρεζερβουάρ                                                                                                                               

Ρεζερβουάρ/Δεξαμενή           

Ένα πλαστικό φυσίγγιο το οπόιο αποθηκεύει την ινσουλίνη και κλειδώνει μέσα στη συσκευή της αντλίας. Τα ρεζερβουάρ MiniMed έρχονται εξοπλισμένα με ένα Tranfer Guard (μπλε τμήμα στη κορυφή, το οποίο αφαιρείται πριν την εισαγωγή του ρεζερβουάρ στην αντλία) το οποίο βοηθάει στην μεταφορά της ινσουλίνης από το μπουκαλάκι της ινσουλίνης (vial) στο ρεζερβουάρ. Ένα ρεζερβουάρ μπορεί να χορέσει μέχρι και 300 μονάδες ινσουλίνης και θα πρέπει να αλλάζει κάθε 2 με 3 ημέρες μαζί με την αλλαγή του σετ έγχυσης. Τα ρεζερβουάρ MiniMed έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την πλήρωση μια εύκολη διαδικασία.

Σετ Έγχυσης      

Ένα σετ έγχυσης περιλαμβάνει ένα λεπτό σωλήνακι το οποίο ξεκινάει από το ρεζερβουάρ και καταλήγει στο  καθετήρακι του σετ έγχυσης που βρίσκεται στο σώμα σας. Η κάννουλα εισέρχεται στο σώμα σας με μια μικρή βελόνα η οποία αφαιρείται  μετά από την τοποθέτηση του στο σημείο που επιθυμούμε. Τα σημεία (περιοχές) που τοποθετείται είναι όμοια με αυτά με τα σημεία όπου γίνονται και οι ενέσεις ινσουλίνης. Το σετ έγχυσης θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 2 με 3 ημέρες. Τα σετ έγχυσης της MIniMed διατίθενται με μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών (τύπος κάννουλας, μήκος και κλίση) ώστε να καταφέρετε να διαλέξετε το κατάλληλο σετ έγχυσης για την δική σας άνεση και προστασία. 

Συσκευή Εισαγωγής του Σετ Έγχυσης    

Ένα σετ έγχυσης τοποθετείται στη συσκευή εισαγωγής και με ένα απλό πάτημα του κουμπιού το σετ έγχυσης εισέρχεται εύκολα και γρήγορα,  για μια ιδανική και χωρίς πόνο διαδικασία

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ;

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 μπορούν να επωφελειθούν από μια αντλία ινσουλίνης χωρίς να το γνωρίζουν. Γενικά, εάν βιώνουν οτιδήποτε από τα παρακάτω, είναι εφικτό να πάνε καλύτερα με μια αντλία ινσουλίνης;

 • Φόβος για τις βελόνες    
 • Δυσκολία στη διαχείριση υψηλών και χαμηλών σακχάρω
 • Φόβος υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας         
 • HbA1c εκτός εύρους στόχου            
 • Μειωμένη επίγνωση των υπογλυκαιμιών
 • Ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπλοκές  
 • Αναζήτηση ευελιξίας στην καθημερινότητα

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την αντλία ινσουλίνης και εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας με αντλία ινσουλίνης παρακαλούμε ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 • 1 J. C. Pickup and A. J. Sutton Severe hypoglycaemia and glycemic control in Type 1 diabetes: meta-analysis of multiple daily insulin injections compared with continuous subcutaneous insulin infusion Diabetic Medicine 2008 :25, 765–774
 • 2 Bergenstal RM1, Tamborlane WV, Ahmann A, Buse JB, Dailey G, Davis SN, Joyce C, Perkins BA, Welsh JB, Willi SM, Wood MA; STAR 3 Study Group. Sensor-augmented pump therapy for A1C reduction (STAR 3) study: results from the 6-month continuation phase. Diabetes Care. 2011 Nov;34(11):2403-5. doi: 10.2337/dc11-1248. Epub 2011 Sep 20.
 • * Ly T.T, Nicholas J.A., Retterath A. et al. Reduction of Severe Hypoglycemia with Sensor-Augmented Insulin Pump Therapy and Automated Insulin Suspension in Patients with Type 1 Diabetes [abstract]. Diabetes 2013; 62 (supplement 1): 228-OR

 

Το περιεχόμενο και όλες οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προορίζονται ως υποκατάστατο επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας καθ' οιονδήποτε τρόπο. Οι ιστορίες ασθενών που είναι διαθέσιμες είναι εμπειρίες που αφορούν έναν συγκεκριμένο ασθενή. Οι ανταποκρίσεις σε μια θεραπεία μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Να συζητάτε πάντα με τον γιατρό σας για τις πληροφορίες διάγνωσης και θεραπείας και να βεβαιώνεστε ότι κατανοείτε και ακολουθείτε προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες. Η Medtronic δε φέρει καμία υπαιτιότητα ή ευθύνη για οιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκληθεί ή θεωρείται ότι έχει προκληθεί άμεσα ή έμμεσα από τις πληροφορίες που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα. Για τη λίστα των ενδείξεων, αντενδείξεων, προφυλάξεων, προειδοποιήσεων, και πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων, παρακαλούμε ανατρέξτε στις Οδηγίες Χρήσης του προϊόντος.

 

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος της παρούσας ιστοσελίδας δε μπορεί να αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Medtronic International Trading Sarl.   

Τα MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite και CareLink αποτελούν εμπορικά σήματα της Medtronic, Inc. και των θυγατρικών της. Το CONTOUR είναι εμπορικό σήμα της Ascensia Diabetes Care.